Смразяващ кръвта експеримент със супер интелигентен изкуствен интелект, чиято единствена

...
Смразяващ кръвта експеримент със супер интелигентен изкуствен интелект, чиято единствена
Коментари Харесай

Експеримент: Роботите ще ни изтребят, дори ако само правят кламери

Смразяващ кръвта опит със супер образован изкуствен интелект, чиято единствена цел е да създава кламери, завърши със злокобни последствия - безобидният робот "изтребва хората от лицето на Земята ".

Така нареченият робот "Максимизатор на кламерите ", основан от философа Ник Бостром, хипотетично би желал да прави кламери непременно.
Но по време на опита, като предизвестие за света по отношение на протеста на машините, роботът станал толкоз брилиянтен в своята работа, че би умъртвил всеки един човек, който му попречи да си извършва задачата.

Теоритизира се, че сходен изкуствен интелект би видял във всеки един човек друга приложимост на стомана, с изключение на свещената задача за разработване на кламери, което би било опасност и би работил уместно.

На фона на страховете, че армията създава роботи убийци, които да бъдат употребявани в бъдещи войни, опитът с кламерите е ужасяващо предизвестие за това, по какъв начин оставеният без надзор изкуствен интелект би имал смъртоносни последици за човечеството.

Алекс Бейтс, пионер в машинното образование, който е и основал собствен личен изкуствен интелект, описа пред "Дейли Стар " за какво той мисли, че в последна сметка страховете от изкуствения разсъдък са неоснователни.

"Спекулациите за края на света към ИИ идват най-вече от системи, които трансформират своите цели и механизмите за постигането им до н-та степен., тъй като това би станало доста по-лесно без всичките тези гадни хора ", споделя той.

Бейтс счита, че въпросният сюжет с робота за кламерите е непосредствен до фантастиката.
"Ник Бостром предложи сюжета с ИИ "Максимизатора на кламерите " през 2003 година.

Съществувайки с единствената цел да се снабди с колкото се може повече кламери, хипотетичната система може да се научи да печели пари, с цел да си купува кламерите, или даже да започва свое лично произвеждане.

Веднъж почнало да ги създава, то може да трансформира цялата планета във фабрика за кламери ", приказва Бейтс.

При това, съгласно него, войска от учени би била повече от способна да се оправи с този проблем.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР