Смолянска област и Родопите са без противоградна защита На 30

...
Смолянска област и Родопите са без противоградна защита На 30
Коментари Харесай

Летни бури и в първите 10 дни от юни

Смолянска област и Родопите са без противоградна отбрана
На 30 май денят ще премине със умерено и безшумно време в западната половина на страната. В часовете до обяд ще има намалена видимост в някои ниски региони. След това ще се покаже слънцето, а облачността ще се раздра. Дневните температури ще са в интервала сред 25 и 30 градуса. Условия за рискови гръмотевични стихии в часовете следобяд и вечерта ще има в планините на Южна България и в областите към крайбрежието – временен натоварен дъжд с гръмотевици и риск от градушка.

Атмосферата ще остане неустойчива и в последния ден на май. През втората половина на денонощието на доста места в страната ще се развиват местни гръмотевични стихии.

В сряда и четвъртък времето ще е по-спокойно с доста слънце, високи дневни температури към и над 30 градуса и валежи на малко места. Около края на седмицата, в първите дни на юни ще остане топло и слънчево. Времето обаче ще е несигурно с капацитет за краткотрайни следобедни летни стихии.

В първата цялостна седмица на юни времето ще резервира неспокойния си темперамент. В интервала от 5 до 10 юни прогнозите чертаят прекосяване на следващ леден атмосферен фронт с обичайните при такива случаи летни стихии, които засягат повече Западна, Централна и по-малко Източна България и съответно Черноморието. Едва по-късно – към 12-13 юни, средносрочните метеорологични модели позволяват над Източна Европа да се „ настани” антициклон, с който времето да се успокои.

На фона на летните стихии, изпълнителната организация „ Борба с градушките “ (ИАБГ) разгласи, че не обезпечава отбрана в Смолянска област и Родопите, където през вчерашния ден паднаха значителни дъждове със мощна градушка, в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин. В друга степен са унищожени овощни и фамилни градини, оповестиха от организацията.

Осигурена е противоградова отбрана с ракетен прийом в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково, и село Тъжа, а със самолетен прийом - в Северна Централна и Североизточна България, допълват от пресцентъра на организацията.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР