Смолянчани недоволстват, че в областния град няма лаборатория, където по

...
Смолянчани недоволстват, че в областния град няма лаборатория, където по
Коментари Харесай

Смолянчани гневни, че няма лаборатория за Ковид-19 в областния град  

Смолянчани недоволстват, че в регионалния град няма лаборатория, където по избор да се тестват за ковид. Бланка от лицензирана лаборатория за негативен ПСР-тест се изисква за пътешестване в Гърция и Австрия, през която минават пътуващите с кола и до Германия да вземем за пример.
Изчисленията сочат, че разходът за едно четиричленно семейство единствено да си направи ПСР-тест – ведно с пътешестване, такса за проучването и превода му, коства над 500 лв.. „ Това на процедура е масраф за половината ни отмора “, гневят се родопчани, възнамерявали да вървят на море в Гърция.    
„ За да се открие в Смолян лаборатория за проучване на ПСР-тестове, би трябвало да се направи и в предстоящ проект и разбор тя до каква степен ще е нужна, каква ще е нейната натовареност, дали ще бъде рентабилна. Във всяко село и паланка не може да има всичко. Сега сега има обстановка, само че на следващия ден, когато нещата се успокоят, какво ще прави тази лаборатория!? Ще седи като монумент ли!? “ - по този начин шефката на РЗИ доктор Мими Кубатева обоснова неналичието на лаборатория в Смолян. Но посочи, че одобряват информацията за този проблем, който не е постъпвал при тях, и ще търсят решение.
Областния шеф Недялко Славов също съобщи, че в този момент научава за този проблем.
На брифинга предишния понеделник имаше питане към доктор Марин Даракчиев дали има напор в ДКЦ-то (дъщерна компания на МБАЛ – Смолян, б. р.а) откакто се изискват наложителни проби да вземем за пример за пътуващи на отмора в Гърция. „ Нашето ДКЦ не прави такава услуга. Клиентите се насочват към Пловдив или София. Ние можем да изследваме единствено по медицински индикатори “, изясни през днешния ден доктор Даракчиев.
На изказванието на публицисти, че има смисъл да се открие лаборатория в Смолян регионалният шеф отговори по този начин: „ Ние наскоро обсъждахме опцията дали можем да открием лаборатория и аз съответно ви уведомих, че не разполагаме с нужните експерти, а не е проблем оборудването. Ако намерите микробиолози, на драго сърце може да открием лаборатория тук. В момента разясняваме по какъв начин да бъдат готови лечебните заведения за зимата, поради тези предизвестия, които валят отвред, че надали не есента и зимата щяло да има апокалипсис. Вземаме ограничения съгласно това, което умствените ни благоприятни условия разрешават и позициите, които заемаме, само че да ни дефинират като дремещи, мисля, че сме доста надалеч от тази подготовка. Нямаме микробиолози, няма кой да прави тестванията по този начин, че да има представителност “.
По думите му сега има смисъл да се обезпечи допустимо най-удобният вид за хората от Смолянска област да си вършат ПСР-тестове, без значение къде ще бъдат изследвани. „ Това е решение, към което би трябвало да се ориентираме “, добави той.
Позитивни за COVID-19 от началото на пандемията в област Смолян до момента са 410 души. От тях 318 са излекувани, 10 са умряли. Активни все още 82, от които 48 на домашно лекуване, 34 са в болница, осведоми Славов
В регионалната болница са настанени 16 пациенти, в девинската болница -7, в маданската – 4, а 7 са в лечебни заведения отвън региона.
Общо 28 са позитивните случаи от началото на предходната седмица до през днешния ден, на възраст от 2 месеца до 97 години. Това поста слага област Смолян на пето място дружно с Кюстендил по сбор случаи след София, Пловдив, Пазарджик и Благоевград, а преди всичко по брой случаи, съотнесени къмто броя на популацията.
Вижте списъка на лицензираните лаборатории в България, оповестен в уеб страницата на Външното ни министерство: 

 

 

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР