Смолян. Заради новите проявления на срутището край село Тикале се

...
Смолян. Заради новите проявления на срутището край село Тикале се
Коментари Харесай

Доц. Стефчо Стойнев: Новото активизиране на срутището край Тикале, няма да попречи на дейностите по укрепването му, които се извършват

Смолян. Заради новите проявления на срутището край село Тикале се наложи да създадем нов оглед на терен. Това съобщи доцент Стефчо Стойнов, който е от екипа специалисти, отговарящи за подсилване на срутището и стабилизиране на процеса, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . „ Онова, което породи през март в този сектор, който следва да бъде интензивно укрепен, с цел да може да бъде разчистен се намира в умерено положение. Основната цепнатина, която през днешния ден прегледахме и обходихме не демонстрира развой на активизация. Това демонстрира, че обрушването е това, която е особено и за доста други места в Смолянска област. Хубавото е, че построената от горната страна завивка на пукнатината не е дала опция и инфилтрира доста количество вода. Това е несъмнено една от аргументите макар проливните дъждове да нямаме активизация на този развой “, разясни доцент Стойнев.
Той добави, че данните от геодезичните наблюдения, които не престават да правят демонстрират една напълно минимална дисторция, която е в границите на точността или в един естествен порядък, който демонстрира, че имаме подобен развой, само че нямаме развой на активизация. „ Това е от извънредно значимо значение, тъй като ще разреши да се правят укрепителните действия. Имаше опасения, дали новото срутище няма да повлияе на укрепителните действия и се откри, че то не въздейства и от на следващия ден те могат да започват всички планувани в това проекторешение за спешно стабилизиране на този сектор подсилване. Участъкът се нуждае от трайно подсилване от разклона за Тикале до този срутищен сектор, където е належащо да бъде построено укрепително оборудване “, означи доцент Стойнев. Той добави, че имат идейни решения, които са свързани с създаване на една подпорна стена, която ще има ролята да укрепи откоса, защото ще бъде анкерирана и ще може да улавя такива обособени скални блокове върху пътното платно, които биха заплашили сигурността на преминаващите. „ Първите проби, които през вчерашния ден са направени са положителни и скалата разрешава да се работи интензивно и бързо и до 15 септември би трябвало да се приключи секторът и това да ни разреши да разчистим свлачището в долния сектор, за а осигурим проходимостта на този път “, уточни доцент Стойнев. Той акцентира, че за стабилизирането на процеса значима роля е изиграла и мембраната, която стопира водите. „ В окончателното проекторешение предвиждаме и от горната страна да бъде построена и отводнителна канавка, което ще даде опция с по-малко старания трайно да се реши укрепването на сектора. Ако водата, която се стича от горната страна беше филтрирана в тази цепнатина съгласно мен и новото свлачище в допълнение щеше да усложни обстановката, само че това не се случи “, сподели още доцент Стойнев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР