Смолян. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова откри

...
Смолян. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова откри
Коментари Харесай

Смолян: Зам.-министър Деница Николова откри в обект по проекта „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения – „Flood protection“

Смолян. Заместник-министърът на районното развиване и благоустройство Деница Николова откри обект по плана „ Трансгранично обмисляне и инфраструктурни ограничения за отбрана от наводнения – „ Flood protection ”, финансиран по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 година, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Новата подпорна стена на десния бряг на река Черна на ул. „ Петър Берон “ бе открита с водосвет. На откриването участваха регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, който е и възложител на обекта, кметът на Смолян Николай Мелемов, заместникът му Марин Захариев, изпълнителите на обекта и жители.
Зам.-министър Деница Николова съобщи, че няма нищо по-хубаво от това да съхраняваме човешкия живот. „ Това е една друга самодейност от позиция на европейските средства. Обикновено откриваме зелени площи, паркови пространства, детски градини, а в този момент откриваме една инвестиция за предварителна защита на човешкия живот. Мисля, че няма нищо по-важно от това да се усещаме предпазени от естествени бедствия и стихии. Този вид вложения демонстрират съхранението и грижата на страната превантивно да съхранява човешкия живот. Разлика тук е, че си партнираме с сътрудниците от Гърция от два района и дружно изпълняваме една доста огромна инвестиция от 11.5 млн. евро. Тук си партнираха няколко области от България, с цел да се обединят и да изпълнят една основна инвестиция обвързвана с предварителната защита на риска от наводненията “, разясни зам.-министър Николова.
Тя означи, че регионалните шефове на Смолян, Благоевград, Кърджали и Хасково са обединили своите старания, с цел да направи всеки в региона си най-важните и сериозни вложения, които да пазят хората, с цел да може те да се усещат по-сигурно. „ Тук е значимо, че успяхме да надскочим мисленето си на държавно равнище и дружно с сътрудниците от Гърция да намерим решение на един проблем, който е наддържавен, тъй като едно наводняване, когато касае прилив и приток на огромно количество вода, той има като разследване и посоката на прилежащата ни страна. Успяхме да реализираме задачата си, предварителната защита “, акцентира зам.-министър Николова. Тя добави, че през идващия програмен интервал ще се опитат също със стратегическа посока и фокус да осъществят нови планове и то точно за тази част от територията на страната – пограничната, която нормално постоянно страна от липса на финансиране.
Като възложител на обекта, регионалният шеф на Смолян Недялко Славов съобщи, че планът се осъществя сред четири регионални администрации от трасграничния район от българска страна, сред които е и Смолян и двете префектури от Гръцка страна. „ Това е значим план и се веселя, че ние сме първия сътрудник от българска страна, който завърши своята работа. Благодаря на изпълнителите на плана и особено на зам.-министър Деница Николова, която застана зад нас в качеството й на началник на националния орган на програмата още през цялото време през 2015 година През цялото това време ни е подкрепяла институционално. Надявам се да можем да заявим още по-категорично, че на районно равнище има потенциал за осъществяване на такива планове а и на по-сериозни обекти и се надявам, че с плана за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елидже “ ще потвърдим тази теза “, сподели още регионалният шеф на Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР