Смолян. Зам.-министърът на културата Амелия Гешева и извънредния посланик на

...
Смолян. Зам.-министърът на културата Амелия Гешева и извънредния посланик на
Коментари Харесай

Зам.-министър Амелия Гешева и посланикът на Унгария Текла Харангозу откриха обновената постоянна експозиция на къщата музей „Ласло Наги“ в Смолян

Смолян. Зам.-министърът на културата Амелия Гешева и изключителния дипломат на Унгария в България Текла Харангозу откриха обновената непрекъсната експозиция на къщата музей „ Ласло Наги “ в Смолян, съобщи кореспондент на Радио Фокус “ – Смолян . Експозицията е под надпис „ Кой любовта ще придвижи “ и е в памет на в памет на Ласло Наги – класик на унгарската литература, стихотворец, преводач и художник. Тя се намира в старинната Гьорджева къща от 19 век в Смолян, който е монумент на родопската архитектура.
На откриването участваха кметът на Смолян Николай Мелемов, регионалният шеф Недялко Славов, зам. регионалният шеф Владимир Гърбелов, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, шефът на Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ Таня Марева, родственици на Ласло Наги и представители на културни институции от Унгария.
Изложбата се посвещава на паметта на сина на поета Андраш Наги (1953-2018), а проявата е част от програмата във връзка честването на 59 години от обединяването на град Смолян. Куратор на изложбата е Андреа Бенкьо. Дизайнът е на Ищван Агощон. Визията и графиката са направени от Вероника Бубик, за подготовката и връзката отговаряше Оршоя Радвани. Консултанти бяха Золтан Яноши и Дьорд Арато. Анимацията беше готова от Габор Марош и Ерньо Над. В реализирането на изложбата от българска страна са взели участие сътрудниците на Регионалния исторически музей – Смолян: Таня Марева (директор, специалист етнолог), Цвета Колева (консултант), Донка Симеонова (оперативен сътрудник).
Изложбата се осъществя като план на Унгарския културен институт в София. Тя включва най-важните детайли от изобразителното, предметното и поетичното завещание на Ласло Наги. Както в поезията, по този начин и в изобразителното и графичното му творчество изпъква претекстът на коня, като знак на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата. Стихотворението, дало заглавие на изложбата, „ Кой любовта ще придвижи ” е най-известното стихотворение на поета по целия свят.
В анимацията, готова и предавана към изложбата, Ласло Наги самичък рецитира стихотворението си на унгарски; то проехтява и на български език, сред двете виждаме фрагменти от един филм, сниман в Исказ. В изложбеното пространство можем да забележим издяланите от Ласло Наги кончета и Витлеем, представено е изявление с него, в което споделя какъв брой значими са били за него занаятчийството, майсторството. Съпътстващите текстове в огромната си част са от дневника му, от „ Фрагментарна хроника ”, само че посетителят може да се запознае и с по две от стихотворенията на по-малкия му брат, поета Ищван Аг и на брачната половинка му Маргит Сечи. За изложбата е направен тримерен вид на най-известната му калиграма „ Криле и пирамида ”. В родопската стая попадат най-важните, свързани с българите и България стихове и картини на поета, иконите му на Свети Георги, както и фрагмент от късото му есе за българската национална лирика. Всички картини и художествени предмети в изложбата са копия на оригиналите. ” Тези детайлности разкрива Андреа Бенкьо, куратор на изложбата.
Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, стихотворец, преводач, художник и един от първите носители на Международна Ботевска премия и на медал „ Кирил и Методий “, превел над 10 000 стиха от българската национална лирика и от български поети. Три пъти получава премията „ Атила Йожеф “, отличен и с унгарската държавна премия „ Кошут “. Обновител на унгарската лирика със комплицирано метафорична езикова сплав, с така наречен „ дълги песни “. Поетът е създател на 24 книги. На български са издадени четири негови стихосбирки. Ласло Наги идва през 1949 година със стипендия в България. Остава и твори две години, превзет от българската природа и лирика. Често посещава България със брачната половинка си - поетесата Маргит Сечи. Ласло Наги е почетен жител на град Смолян. В негова чест при започване на 1980-те години в Смолян е открита къща музей „ Ласло Наги “, помещаваща се в Гьорджевата къща – постройка от ХIX век, оповестена за монумент на родопската архитектура. През 2016 година с финансовата помощ на Министерството на културата на Република България беше ремонтиран покривът на къщата музей „ Ласло Наги “, а през актуалната година благодарение на унгарския Национален фонд „ Култура “, на Унгарската академия на науките, на Програма „ Опазване на унгарските монументи в чужбина “ на Министерство на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария, на Община Смолян и РИМ - Смолян се реализираха ремонтът на постройката и проектирането на обновената експозиция, представяща живота и творчеството на добре познатия в България стихотворец и преводач Ласло Наги.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР