Смолян. За първи път в Смолян се провежда международно тактическо

...
Смолян. За първи път в Смолян се провежда международно тактическо
Коментари Харесай

Бригаден генерал Николай Караиванов: За първи път в Смолян се провежда международно тактическо учение „Родопи -2019 г.“ с участието на близо 600 военнослужещи от България и Европа

Смолян. За първи път в Смолян се организира интернационално тактическо обучение „ Родопи 2019 “ с присъединяване на близо 600 военнослужещи от България и Европа. Това съобщи на брифинг в 101-ви Алпийски полк бригаден военачалник Николай Караиванов – шеф на щаба на Сухопътни войски, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Той разясни, че в началото учението е било замислено особено за новосъздадения полк и с цел да може той да влезе в кондиция допустимо най-бързо. „ След това стана по този начин, че то да влезе в европейската самодейност за подготовка на алпийски формирования, сътрудниците ни се отзоваха на поканата и в този момент учението е реалност. В момента тече самостоятелната подготовка по специалности, както и самото обучение “, изясни бригаден военачалник Караиванов.
Той означи, че концепцията е това обучение да стане традиция и да се организира през избран брой години, с цел да може българските военнослужещи да се срещат със своите сътрудници и да сверяват часовниците си, както и да добиват нов опит. „ Нациите, които са с нас в този момент имат доста богат опит в тази област. В Смолян имаше планинска бригада с доста фрагменти и триумфи и беше стожер в тази част на България, където гарантираше националната сигурност. По ред аргументи бригадата претърпя трансформации, стигна се до батальон, който беше към специфичните сили, само че неналичието на подобен тип формирование, наложи образуването на полка. 101-ви Алпийски полк има едно огромно качество и преимущество, а то е да запази хората си и експертизата си и то на най-ниските равнища. Това е видно от ученията, в които взе участие полка. Той взе участие в Австрия, Италия, Румъния и други места. Навсякъде хората му са реализирали триумфи, имаме доста похвали и награди. Затова че нашите сътрудници са тук, виновност носят елементарните бойци и сержанти, които демонстрираха своите благоприятни условия “, акцентира бригаден военачалник Караиванов.
Той добави, че посредством учението ще повдигнат равнището на щаба и на командния състав, с цел да бъде съответен на професионализма, който имат бойците. „ Надяваме се това да бъде разпространявано и да бъде забелязано от доста хора, тъй като в горите тук се прави доста работа, хората работят от заран до здрач, вършат доста тренировки, съхранили са себеотрицанието си и са уверени, че това което правят, го правят за богатството на страната “, сподели още бригаден военачалник Караиванов.
Международното обучение ще продължи до 20 септември, като в него вземат участие близо 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за проучване, създаване и рационализиране на качества на НАТО за водене на „ Планинска война ” в град Полче, Словения. От Въоръжените сили на Република България в „ Родопи – 2019 година “ вземат участие 490 военнослужещи от 101-ви алпийски полк, 2-ра механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, 61-ва механизирана бригада, 78-ми батальон за обезпечаване, 110-ти логистичен полк, Националния боен образователен комплекс „ Чаралица “ и Националния боен университет „ Васил Левски “.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР