Смолян. В паметни дни като днешния, в приповдигнато настроение и

...
Смолян. В паметни дни като днешния, в приповдигнато настроение и
Коментари Харесай

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Славната и свободна България, за която дедите ни проляха кръвта си, днес е в ръцете на всички нас

Смолян. В паметни дни като днешния, в приповдигнато въодушевление и с възприятие на горделивост, че сме българи, почитаме нашите освободители. Тези, които на 21 октомври причисляват нашата свещена планина и Смолян още веднъж в рамките на нашата татковина България. Това съобщи по време на тържествената проверка-заря във връзка 106 години от Освобождението на Родопите и празника на Смолян, регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Той напомни, че въпреки по-голямата част от България да е освободена през 1878 година, Родопите остават под османско господство още 34 години, през които непознатото насилничество не пречупва възприятието на национална принадлежност, не пречупва мощния български дух на родопчани. „ Стремежът за присъединение към България е жив, тленен и напълно закономерно се стига до паметната борба на връх Средногорец, в която 21 Средногорски полк, командван от полк. Владимир Серафимов реализира свободата на Родопите. Битка, в която славни българи отдават живота си, водени от възприятието за принадлежност към жанр и татковина, водени от чистата си и безкористна обич към Родопите и България “, уточни Славов.
Той добави, че в годините след Освобождението напъните на генерации българи, съумяват да трансфорат Смолян в една същинска перла в Средните Родопи. „ В градът доста се влага, културният календар е богат и кондензиран с доста изяви с подчертана патриотична устременост, образованието е на респект. Регионът има своите значими персони, с достижения в сфери на публичния живот, прославящи родния си град в страната и на всички континенти. Хора с полезности, толерантни, почетни и работливи. Но всичко това нямаше да е допустимо в случай че не бяхме свободни. Свобода – тази дума караше всеки българин по това време да тръпне неистово. Свобода – преследвана, мечтана, изстрадана. Свобода, платена със стотици окървавени тела и морета от сълзи. Всички знаем за вековете издевателства на нашия народ, знаем за тъгите и желанието за независимост непременно. Но не знаем за какво по този начин мъчно извоюваната и изстраданата независимост през днешния ден като че ли е недооценена. Не се замисляме за какво се оставяме да робуваме на стандарти, за какво сме постоянно недоволни, съдещи, вторачени само в личния си напредък “, добави Славов.
Той добави, че свободата се състои в свободата на човешкия дух. „ Само свободният по дух човек може да подчинява своите персонални ползи на общите ползи, да слага всеки път нагоре от всичко общото богатство и да претърпява неволи и страдания за общото положително. И това е днешното измерение на свободата, а дали сме почтени за нея, дано се замислим. Поне това изискуем на нашите предшественици в днешния ден. Да се замислим през днешния ден 106 години по-късно, подготвени ли сме и ние да загърбим разликите между тях в името на националните идеали и просперитета на района и страната ни. Защото славната и свободна България, за която дедите ни проляха кръвта си, през днешния ден е в ръцете на всички нас. Ние градим нейното настояще и поставяме основите за бъдещето на нашите деца. Затова дано се сплотяваме към постигането на значимите си цели, общите дела, положителните хрумвания, които развиват района и страната ни, без значение кой ги предлага. Нека се поддържаме в името на общото благополучие и разцвет. Само тогава ще бъдем мощна и свободна страна. Нека ценим свободата, своята и непознатата, да сме будни и градивни, да се изправяме пред провокациите дружно и с оптимизъм. Големите триумфи се реализират с единство и съгласие. Честит празник и безконечна памет на героите “, сподели още регионалният шеф на Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР