Смолян. В областта няма нови огнища на африканска чума по

...
Смолян. В областта няма нови огнища на африканска чума по
Коментари Харесай

Смолян: В областта няма нови огнища на африканска чума по свинете

Смолян. В региона няма нови огнища на африканска чума по свинете. Това стана ясно на извършеното през днешния ден съвещание на непрекъснатата регионална епизоотична комисия, управлявано от регионалния шеф Недялко Славов, с присъединяване на представители на всички институции, общини, както и представители на дърводобивния бранш, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Д-р Валентина Мелемова от Областната дирекция по сигурност на храните – Смолян съобщи, че в региона има три огнища на заболяването и те са в териториите на ДГС – Борино и ДГС – Доспат, региона на ДЛС „ Извора “ в Девин и в ДГС – Хвойна, в землището на село Забърдо. „ Няма нови сигнали за умрели диви прасета. Издадени са всички заповеди за оповестяване на огнища и ограниченията, които би трябвало да се подхващат. Прави се отстрел на диви прасета, като пробите от тях наложително се изследват “, разясни доктор Мелемова. Тя добави, че тече акция по набиране на заявки за компенсации от стопаните за ликвидираните прасета, отглеждани в стопанства вид „ заден двор “. в кметствата на стопанствата частни дворове заден двор. 198 стопанства и общо 391 животни от област Смолян, без Община Смолян.
Областният шеф на Смолян Недялко Славов заключи, че в общо 198 стопанства в региона непринудено са изклани 391 животни, като към момента се обобщават данните за община Смолян. „ Всички стопани в нашата област следва да бъдат обезщетени, защото те непринудено за ликвидирали свинете, отглеждани от тях в стопанства вид „ заден двор “, уточни Славов. От своя страна представители на всяка от десетте общини в област Смолян дадоха информация за положението на стопанствата на своите територии и за осъществената стерилизация в обектите, като следва те да бъдат тествани от Областна дирекция по сигурност на храните.
Директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян инж. Венцислав Фурлански посочи, че досега са отстреляни общо 59 диви прасета, при издадени 165 разрешителни за отстрел, а пробите на всички отстреляни животни към този момент са негативни.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР