Смолян. Целта на означението Планински продукт е да помогне на

...
Смолян. Целта на означението Планински продукт е да помогне на
Коментари Харесай

Заместник-министър Георги Събев: С означението „Планински продукт” земеделските производители ще се открояват на пазара

Смолян. Целта на означението „ Планински артикул ” е да помогне на земеделските производители, от тези райони, да се открояват на пазара. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на кръгла маса на тематика „ Възможности за развиване на планинското земеделие ” в община Баните, област Смолян, оповестиха от пресцентъра на Министерството .

„ Българските консуматори свързват планината с качеството и положителния усет. Терминът за качество „ Планински артикул ” улеснява техния осведомен избор ”, означи още заместник-министър Събев.

Всички обитаеми места в общината попадат в обсега и могат да се възползват от преимуществата на означението. Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, в това число и производители на билки, гъби и други в региона могат да употребяват означението, в случай че дават отговор на условията. Заместник-министърът уточни, че те са опростени. За пчеларите и растениевъдите се изисква единствено обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината. „ При животновъдите е належащо да се потвърди, че част от фуража е от планински район и че животните са прекарали 2/3 от живота си там “, добави Георги Събев. Това се потвърждава с документи, която се ревизира от Областната дирекция по сигурност на храните. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е гратис.

Събитието се провежда по самодейност на кмета на община Баните Павлин Белчев и съответства с откриването на туристическия сезон в родопското село, богато на минерални извори.

В неделния ден заместник-министър Събев участва на освещаването на новопостроения храм „ Свети Георги ” в с. Загражден, община Баните.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР