Смолян. Стотици граждани почетоха храмовия празник на параклиса Св. св.

...
Смолян. Стотици граждани почетоха храмовия празник на параклиса Св. св.
Коментари Харесай

Смолян: Стотици граждани почетоха храмовия празник на параклиса „Св. св. Константин и Елена“ в 101-ви Алпийски полк

Смолян. Стотици жители уважиха храмовия празник на параклиса „ Св. св. Константин и Елена “ в 101-ви Алпийски полк, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Сред формалните лица бяха депутатът Дора Янкова, зам. регионалният шеф Владимир Гърбелов, зам.-кмета на Смолян инж. Мариана Цекова, шефът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, шефът на Регионална дирекция ПБЗН – Смолян комисар Симеон Цървуланов и други. Водосвет за здраве и благополучие отслужи архимандрит Висарион, в съслужие със свещеници от Смолян.
След водосвета командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров съобщи, че се радва да види токова доста поданици на Смолян на храмовия празник на параклиса в поделението, който единствен в града носи името на светите равноапостоли Константин и Елена. „ Днес означаваме доста знаков празник. Царица Елена минава през местата, където е бил Исус Христос и персонална е нейната заслуга за създаване на доста манастири на местата, където той е обитавал. Тя има и заслуга за намирането на кръста, на който е бил разпънат Христос. Император Константин през 313 година издава Миланския едикт, с който вкарва християнството като съществена вяра във Византийската империя. Именно поради тези свои заслуги, те са канонизирани за светци и се почитат на 21 май. В продължение на 16 века Цариград носи името Константинопол на императора Константин “, сподели полк. Кацаров.
Той напомни историята на параклиса във военното формирование. Първата копка на параклиса е направена ноември 2006 г от отец Димитър и с нея си дава благословията за построяването му. През пролетта на 2007 г стартира и действителното строителство на храма, който е построен от военнослужещите за към два месеца и по натурален път е допустимо неговото освещаване навръх 21 май – денят на светите равноапостоли Константин и Елена. „ Тогава параклисът е осветлен персонално от дядо Николай, който преди малко е ръкоположен за митрополит на Пловдивската епархия. Храмът във военното формирование стартира да се строи по концепцията на полк. Боцев, който тогава е пълководец на поделението, а в този момент е шеф на защитата. Архитект на параклиса е Атанас Каджебов, а конструктор е Иван Стоянов. Художник на иконостаса е Весела Стаменова, с която поставяме доста старания за изографисването на параклиса, защото това е извънредно скъпо начинание и към този момент се оправяме без външна помощ “, разясни полк. Кацаров.
След приветствието на командира на полка архимандрит Висарион и свещениците благословиха трапезата, която бе готова със лични средства на военнослужещите за всички посетители на храмовия празник на параклиса „ Св. св. Константин и Елена “.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР