Смолян. Смолянският планетариум изпрати една успешна 2018 г. Това каза

...
Смолян. Смолянският планетариум изпрати една успешна 2018 г. Това каза
Коментари Харесай

Марияна Хаджигенчева, Планетариум с народна астрономическа обсерватория - Смолян: 33 500 души са посетили в планетариума през 2018 г.

Смолян. Смолянският планетариум изпрати една сполучлива 2018 година Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Смолян шефът на Планетариум с национална астрономическа обсерватория - Смолян Марияна Хаджигенчева. „ Доволни се от нещата, които сме създали, както във връзка с дейностите по разпространение на астрономията и дейностите в областта на културата, които са неизменима част от нашата работа, по този начин и във връзка с работа ни с децата и учениците в града в осъществяване на годишния проект на общината за поддръжка на личностното развиване. Имаме доста забавни неща които се случиха през годината. Отново зарадвахме нашите гости с нова стратегия, този път тя беше отдадена на развиването на космонавтиката „ История на космонавтиката “. В рамките на 45 минути с доста образци и увлекателно е проследен хода на развиването на космонавтиката с най-важните моменти това развиване от далечната 1957 до през днешния ден “, разясни Хаджигенчева.
За миналата година общо 33 500 са посетителите на планетариума през 2018 година, като това е в границите на годишната посещаемост за последните години и почти половината от посетителите са учащи, посочи шефът на институцията. Тя означи, че във връзка с работата с учениците и децата, годишно създават планове и вземат участие в национални и интернационалните състезания. „ Учениците се включиха с два плана в конкурс, проведен от ЦЕРН за създаден видеоурок и план на тематика „ Протон или скалпел “. Като премия за своето извънредно незабавно показване, учениците получиха опция да вземат присъединяване в първия за България майсторски клас на ЦЕРН по физика на обикновените частици, който се организира в края на март във физическия факултет на Софийския университет и нашите младежи бяха извънредно удовлетворени и впечатлени с нещата които се занимаваха там “, уточни Хаджигенчева.
Тя добави, че във връзка с популяризирането на работата с необятната публика през 2018 г също са имали забавни начинания. „ Гостува ни учения доцент доктор на физичните науки Маргаритов – началник на българската секция в ЦЕРН с доста забавна презентация „ Кратка история на вселената – взор от ЦЕРН “. Разбира се продължава и нашето извънредно положително съдействие с сътрудниците от катедра „ Астрономия “ към СУ. Те бяха тук със свои презентации и това се случи по време на Международната седмица на космоса през месец октомври, която организирахме в планетариума. Тогава направихме и премиерата на нашата нова известна стратегия “, сподели още Хаджигенчива.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР