Смолян. След 1 час дебати, Общински съвет – Смолян даде

...
Смолян. След 1 час дебати, Общински съвет – Смолян даде
Коментари Харесай

Смолян: Общинският съвет даде съгласие за удължаване на срока за безлихвения заем от държавата в размер на 2 925 500 лв.

Смолян. След 1 час диспути, Общински съвет – Смолян даде единодушие за удължение на периода с една година за получен краткотраен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България в размер на 2 925 500 лева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Решението бе признато с 15 гласа „ за “, 6 „ срещу “ и 5 „ въздържал се “.
В предлагането на вносителя – кмета Николай Мелемов се показва, че според писмо от Министерството на финансите от 2016 година на община Смолян е провиснал заем, според член 103, ал.1 от ЗПФ в размер на 3 950 000 лева През 2018 година от него са погасени 1 024 500 лева, ведно с начислената законова рента в размер 85 354.00 лева според член 105 от Закона за обществените финанси от средства за целева дотация за финансови разноски. Остатъкът в размер на 2 925 500 лева е със период на възобновяване 10.01.2019 година Съгласно данните от доклада на касовото осъществяване на бюджета към 30.09.2018 година Общината продължава да се намира във финансово усложнение. Към края на годината се обрисува относително невисок % на осъществяване на личните доходи. С ограничавания финансов запас Общината се стреми да дофинансира и разноските в областта на образованието, опазването на здравето, обществените услуги и други действия държавна отговорност, без които общината не би могла да съществува обикновено. Анализирайки финансовото положение Общината ще се окаже в неспособност да съблюдава периода 10.01.2019 година за предоставения през 2018 година безлихвен заем в размер на 2 925 500 лева
Председателят на бюджетната комисия Стоян Иванов, съобщи че предлагането е признато в Комисията и акцентира, е съгласно него тази точка е най-важната и би трябвало да се одобри, защото тя ще обезпечи баланс на бъдещия бюджет и прикани общинските съветници да се обединят и да поддържат кмета.
Общинският консултант от КРОС Кирил Хаджихристев, напомни, че този заем е взет преди 4 години, не е погасен и уточни, че в случай че следващата година се наложи този заем да бъде предварително дължим, ще би трябвало да се изплаща от бъдещия кмет, който може и да не бъде от ръководещата партия.
В отговор кметът Мелемов, съобщи, че от седем години общината топи заеми и отговорности, само че няма по какъв начин това са става едновременно. „ Няма по какъв начин да спрем всичко друго и да изплатим заема. Факт е, че в този момент община Смолян няма отговорности към компании, както беше практиката преди да поемем ръководството, в този момент изплащаме и облигационния заем на общината. Имаме финансова дисциплинираност, само че чудеса не могат да станат. Идеята е да се топят заемите “, означи Мелемов. Той напомни, че през 2011 година, когато е поел ръководството е имало десетки компании, към които общината е имала задължения, което съгласно кмета е закононарушение. „ Това е смисълът на финансовата дисциплинираност – във времето да се понижават финансовите отговорности, само че не могат да станат чудеса. Въпросът в този момент е да няма непотребни разтърсвания в общината и към този момент това е най-хубавото решение.
Съветникът инж. Димитър Кръстанов от Българска социалистическа партия също уточни при дебатите, че става дума за прекачване на един дължим заем от близо 3 млн. лева за идващия мандат. „ Той не е дължим сега само че може да стане подобен. Следващия мандат ще бъде ангажимент на друга настройка на избор. Налице е прекачване на финансови тежести за идващия мандат и по тази причина въпросът опира и до политическа преценка на обстановката “, добави инж. Кръстанов.
В отговор на изявленията на общинските съветници, ръководителят на Бюджетната комисия Стоян Иванов напомни, че корените на финансовите дефицити би трябвало да се търсят в далечната 2011 година. „ тогава кметът Мелемов ведно с ключа за ръководство на общината, получи и чек от минус 24 млн. лева, включително 11 млн. настоящи отговорности към снабдители, контрагенти, юридически и физически лиза, празни разплащателни сметки, източена сметка от дарения на жители, на депозити за участия в търгове. Получи 9 млн. лева отговорности от заем към банка, 2,4 млн. лева задължения към СД „ Лайтинг “ и 1 млн. лева към Българската банка за развиване. Към 30 септември т. година отговорностите, съпоставими с горепосочените са доста по-малко и са стопени с към 10,5 млн. лева “, обясни Иванов.
Въпреки едночасовите диспути в Сесийна зала и изказаните спорни отзиви за удължение на периода за заема от страната, той бе признат от Общински съвет – Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР