Смолян се прощава с любимата си родопска певица Христина Лютова,

...
Смолян се прощава с любимата си родопска певица Христина Лютова,
Коментари Харесай

Смолян се сбогува с Христина Лютова

Смолян се прости с обичаната си родопска певица Христина Лютова , оповестиха от Общината.

Във фоайето на Родопския трагичен театър-Смолян се състоя поклонението пред урната с тленните остатъци на емблематичната изпълнителка, която е и почетен жител на Смолян.

Последно довиждане с нея си взеха сътрудниците й от отбор Родопа, Валя Балканска, ръководителят на Общинския съвет Венера Аръчкова, кметът Николай Мелемов, заместникът му Марин Захариев, зам.-областният шеф Адриан Петров, общественици и жители.

На мултимедия се излъчваха осъществявания с присъединяване на националната певица. Христина Лютова умря на 12 май, 12 дни преди да навърши 80 години. " Поради пандемията и тъй като чакахме да отпадне карантината, вършим поклонението три месеца след гибелта й ", заяви нейната щерка Марияна Павлова.

Последното предпочитание на певицата е било да бъде кремирана и прахът й да бъде разпилян над Кайнадина в обичания й Смолян . Христина Лютова беше една от емблематичните певици на Родопа планина, талантлива с неповторим глас, гений и присъщ жанр.Изпълнителката на " Планино, Стара планино " е родена на 24 май, 1940 година в Смолян.

Завършва Райковската гимназия в родния си град. С красивия си родопски глас, двадесетгодишна, постъпва в ДА " Родопа " -Смолян , където пее цели 32 години като солистка и певица в хора.
 Община Смолян
Обикаляйки родната планина, сама търси и събира стотици национални песни, които извършва независимо. Пее и в отбор " Филип Кутев ", а по-късно 12 години е в състава на хора на " Големите български гласове ".

Създава и неповторимото по рода си трио от контра алти „ Родопея ”, където пее и нейната щерка Марияна . Христина Лютова има издадени в огромен тираж компактдискове с нейни песни. Изнася хиляди концерти в доста страни по света.

Със своите трагични, плътни и дълбоки осъществявания подвига на крайници препълнените зали в Европа, Азия, Латинска Америка и други и по този начин популяризира родопската ария в доста страни по света. През 1976 година и е присъдено званието " Заслужил актьор ".

Печели още доста награди, златни медали от републикански прегледи и национални събори. Творчеството на Христина Лютова ще остане постоянно, тъй като е неподвластно на времето.

Поклон пред светлата и памет!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР