Смолян. Със съдействие за изграждане на Център за надарени деца

...
Смолян. Със съдействие за изграждане на Център за надарени деца
Коментари Харесай

Смолян: Кметът на Широка лъка поиска съдействие от Цветан Цветанов за създаване на Център за надарени деца

Смолян. Със подпомагане за създаване на Център за надарени деца в Широка лъка се ангажира ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов през днешния ден. Идеята пред него и народния представител доктор Красимир Събев бе показана от кмета Васил Седянков и днешните будители в родопското село – шефовете на музикалното и на главното учебно заведение. Подобен модел към този момент е съществувал в Широка лъка преди години, като в този момент желаят да го надградят. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.
По време на визитата на Цветанов в Широка лъка стана ясно, че деца от Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград, които са останали сираци или са в многодетни, обществено слаби фамилии, са идвали в Широка лъка, учели са главно обучение в локалното учебно заведение, като редом със наложителните часове били обучавани да свирят на няколко музикални инструмента, да танцуват или да пеят. Щом завършели главното си обучение, те кандидатствали и учели в Музикалното учебно заведение и след това се осъществили сполучливо в живота.
Една от задачите за основаването на Център за надарени деца е да се обезпечи поддръжка както за главното, по този начин и за междинното учебно заведение. Инфраструктурната подготовка към този момент я има. Крило от настоящия Дом за деца, лишени от родителска грижа, е реконструирано. Направени са три мезонета с печки, със независими пространства, занималня, кухни и така нататък Остава да се откри формулата за реализиране на тази концепция, която се поддържа от жителите на селото. Предстои тя да бъде показана пред министъра на труда и обществената политика.
Ангажимент и за енергийната успеваемост и отоплителната система на Националното учебно заведение за фолклорно изкуство пое Цветан Цветанов. Той организира диалог с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, чийто съвет бе да приготвят план за кандидатстване по стратегиите към енергийното министерство.
„ Ние всички бяхме впечатлени от гения на децата от Музикалното учебно заведение от четирикратното им присъединяване в съпътстващата културна стратегия на Българското европредседателство. Със своя гений те заредиха с положителна сила всички наши посетители и ние като домакини бяхме горди от сполучливото им и завладяващо показване “, уточни Цветан Цветанов. Той акцентира, че ще търси трайно решение на проблемите, които са му сложени от кмета на Широка лъка и шефовете на учебните заведения.
По думите на кмета Седянков с реализирането на няколкото плана Широка лъка още веднъж ще стане нравствен и образован център.
С разпореждане на Министерския съвет от 7 август т.г. на община Смолян бе отпусната сумата от 760 846 лева за реституция и акомодация на остарялото учебно заведение „ Св. Пантелеймон “ в двора на църквата. Наскоро патриарх Неофит и митрополити от Светия синод посетиха селото, с цел да отбележат 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Честването бе проведено от Пловдивската митрополия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР