Смолян. Приели сме подхода за ключовите компетентности и предстои да

...
Смолян. Приели сме подхода за ключовите компетентности и предстои да
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: Подходът за ключовите компетентности ще бъде най-чувствителната трансформация на образователната система

Смолян. Приели сме метода за основните компетентности и следва да го осъществяваме, а той ще бъде най-мащабният метод и посредством него ще има най-чувствителна промяна в просветителната система. Това съобщи по време на цивилен разговор по тематиката за образованието в Смолян министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Той напомни, че предходната година по време за българското европредседателство са актуализирали рекомендацията за основната подготвеност и в този момент е належащо да се реализира консенсус и да се научат днешните деца, които да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда през 2050 година Тези тематики се пробват да се свържат и дискутират с разговор. „ Говорейки с хора от просветителната системата и от Европейски Съюз разбираме, че националните политики са безалтернативни. Може доста да създадем за тяхната по-ефективна реализация. Предизвикателствата пред нас са обилни. Най-значимите са социално-икономическото ни развиване, съхранението ни като общество и страна са свързани с образованието и би трябвало да впрегнем всички институции, с цел да се оправим с тях “, разясни министър Вълчев.
Той посочи, че на всички места, а към този момент е имал срещи в над 80 общини, стартират диалозите със задържането и обгръщането на децата в наложителната учебна и предучилищна възраст. Тук, може би, най-голямото предизвикателство е обвързвано с отрицателните демографски трендове. „ Като просветителна система може да създадем по този начин, че всяко дете да приключи учебно заведение, да придобие основни компетентности и да има профилно сходство с пазара на труда и потребностите на обществото. Най-голямата загуба на народен запас е миграцията на хора отвън страната. Имаме районни разлики, само че въпреки всичко в случай че човек остане в България, вероятността да се завърне в района е по-голяма. Това би трябвало да ни бъде цел на политиката – да задържим повече хора, осъзнавайки, че не може да е в мечтаната степен. Това зависи и от паралелките, които ще се предложат, дали те са по отношение на пазара на труда, дуалната форма на образование, мотивирането на децата. Затова слагаме акцент върху тези политики “, сподели още министър Вълчев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР