Смолян. През месец август на територията на ОДМВР – Смолян

Смолян. През месец август на територията на ОДМВР – Смолян ...

Ст. комисар Николай Димов: Намалява броят на криминалните престъпления в област Смолян за първите осем месеца на годината.

Смолян. През месец август на територията на ОДМВР – Смолян са регистрирани 56 криминални престъпления, срещу 71 са същия период на миналата година, а от началото на годината до края на август в региона са регистрирани 425 криминални престъпления, срещу 439 за миналата година. Това обяви на брифинг старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той поясни, че данните показват тенденция на устойчивост и лек спад при този вид престъпления. Престъпленията против собствеността, като кражби, повреждания на имущество и присвояване са 10 през август, срещу 17 за м. г., като 7 от тях са кражби. В областта няма регистрирани измами и грабежи през август, посочи ст. комисар Димов. От началото на година този вид престъпления са 138 срещу 137 за м. г., като кражбите се увеличават на 94, срещу 73 за м. г.
„Общоопасните престъпления, като противозаконно отнемане на МПС, наркопрестъпленията и други, през месец август са 35, срещу 43 за същия период на м г. От тях има 1 отнемане на МПС, пет са свързани с наркотици, управление на МПС след употреба на наркотични вещества има шест случая, срещу 2 за м. г. Няма палежи и незаконно притежаване на боеприпаси. От началото на годината са разкрити 48 случая на държане и разпространение на наркотици, срещу 51 за м. г. Тук има устойчивост и ниско ниво на престъпност, спрямо останалата част от страната“, коментира ст. Комисар Димов. Той допълни, че през август в област Смолян са регистрирани 40 нарушения на обществения ред, като най-много са те на територията на РУ – Смолян – 21, а най-малко в Златоград – едно. Директорът на ОДМВР – Смолян посочи, че тези престъпления са няколко степени, но в региона се изразяват най-вече в отправяне на обиди, закани, скандали, нарушения на нощната тишина, непристойни действия, сбивания и други, като няма тежки нарушения.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Източник: focus-news.net