Смолян. Председателят на Административен съд – Смолян Игнат Колчев представи

...
Смолян. Председателят на Административен съд – Смолян Игнат Колчев представи
Коментари Харесай

Смолян: Председателят на Административния съд в града Игнат Колчев представи отчет за дейността на институцията за 2018 г.

Смолян. Председателят на Административен съд – Смолян Игнат Колчев показа доклад за активността на институцията за 2018 година по време на годишно отчетно заседание на съда, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . На доклада участваха Милка Панчева – заместител ръководител на Върховния административен съд (ВАС), Марио Димитров – ръководител на трето поделение на Върховен административен съд, представители на Районните съдилища в региона, Окръжен съд, Окръжна прокуратура и чиновниците на Административен съд.
По време на отчетното заседание ръководителят на Административен съд – Смолян Игнат Колчев съобщи, че до преди няколко години миролюбиво настроеното население в Родопите се е съгласявало с дейностите на администрацията, само че в този момент правото им съзнанието е задоволително високо и хората търсят правата си в съда и е налице нараснало публично доверие към съда. Той регистрира, че през 2018 г в Административен съд – Смолян са формирани общо 580 каузи. Колчев уточни, че през годината е имало общо 101 каузи несвършени от предишни интервали, поради обстоятелството, че в края на 2017 година са настъпили динамични процеси свързани с тълкувателна активност на Върховен административен съд и по тази причина е имало доста динамично постъпление на каузи. Председателят на съда предвижда, че се обрисува наклонност през 2019 г броят на останалите несвършени каузи да е още по-висок. Това ще е по този начин, защото в случай че към 27 март през 2018 г е имало формирани 137 каузи, към 27 март тази година те са 227. „ Ако темповете на приходи не престават, действителното нарастване на делата ще бъде като за още един съдийски щат. Спрямо постъплението на делата за 2018 г, административните бележат нарастване, а при касационните каузи има лек спад “, разяснява Колчев.
Той посочи, че по отношение на нарастването на административните каузи, анализът им демонстрира, че то се дължи на обстоятелството, че данъчните каузи са били свалени в административните съдилища. Колчев съпостави, че през 2018 година те са били 12, само че през 2019 наклонността е на доста увеличение. Според ръководителят на Административен съд – Смолян, разпределението на делата е безусловно отмерено и всеки от петимата съдии е имал по към 20 % от общия брой каузи през годината. Това демонстрира, че всички каузи са разпределяни съгласно системата за инцидентно систематизиране при строго съблюдаване на системата. Колчев означи, че свършените каузи през 2018 година са 605, като през 2017 са били 579.
След направения доклад, заместител ръководителят на Върховен административен съд Милка Панчева благодари за работата на съдиите и чиновниците на Административен съд – Смолян и означи, че не са имали огромни проблеми с тях. „ Работата ви е добра и рецензията не е главно пребиваваща във вашата работа. Искам да ви похваля за качеството на актовете и за това, че анулираните са малко, в съпоставените с постановените. Това приказва за насъбран опит през годините. Ще се справите и с новото предизвикателство с изменението и включването на данъчните каузи. Предвиждат се доста обучителни семинари по отношение на тази материя и съм оптимист във връзка с това предизвикателство “, сподели още Панчева.
Председателят на трето поделение на Върховен административен съд Марио Димитров също поздрави Административен съд – Смолян за положителните резултати и уточни, че спрямо останалите съдилища, са с в положителната среда, само че означи, че във връзка с натовареност са под междинната. Той посочи, че критерия натовареност не би трябвало да приказва главно за активността на съда, а по-скоро за резултатите от постановените актове.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР