Смолян прави впечатление с липсата на каквито и да е

...
Смолян прави впечатление с липсата на каквито и да е
Коментари Харесай

ЕКИП: Малките областни центрове в страната изостават

Смолян прави усещане с неналичието на каквито и да е първокласни и железопътни връзки.

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: ЕКИП Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: ЕКИП Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: ЕКИП Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: ЕКИП Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: ЕКИП Смаляване
Намаляващо население и слаба икономическа интензивност. Това са част от проблемите на осемте най-малки регионални градове в страната, които Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) извежда в собствен отчет " Икономическо положение и развиване на дребните регионални центрове в България ". В него се преглежда икономическото развиване на Смолян, Ловеч, Кърджали, Кюстендил, Разград, Монтана, Търговище и Силистра през последното десетилетие. За този интервал нито една от областите не се откроява със мощна икономическа интензивност.

Според ЕКИП, с цел да се обърне отрицателната наклонност в дребните регионални центрове, е нужна данъчна децентрализация, обособяването на стопански зони и подобряването на локалната инфраструктура.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Монтана води, Силистра е на опашката

Монтана води по индикатора размер на стопанската система - Брутният вътрешен продукт там е 1.16 милиарда лева през 2017 година, до момента в който Силистра е в другия завършек на класацият с създадени артикули и услуги на стойност 744 млн. лева Икономиката на Ловеч пък на процедура стагнира, съдейки по данните - нарастването на Брутният вътрешен продукт през последните 10 години е едвам 14.2%, до момента в който в Монтана да вземем за пример покачването е 48.2%. Слаб растеж регистрира и област Кюстендил - 15.8%. Силистра остава на дъното на листата и по индикатора Брутният вътрешен продукт на човек с 6.7 хиляди лева, до момента в който водач е Смолян с 9.7 хиляди лева на човек от популацията.

Видимо изпъква Търговище с капиталовложения от общо 2 милиарда лева и 1.5 милиарда лева непознати вложения през последните 10 години.

Все по-малко хора

Най-драстично се свива популацията на област Ловеч - в границите на десетилетие жителите на общината понижават с една пета до малко над 43 хиляди души към края на предходната година. Останалите регионални центрове не са доста по-добре - и те регистрират двуцифрен спад на популацията. Изключение е Кърджали, където спадът е най-малък - едвам 0.1% за 10 години и се дължи главно на извънредно високи равнища на новозаселващи се хора в общината от други краища на страната. Обща линия на всички места обаче е влошаващият се натурален приръст на популацията.

Трудният път до Смолян

Кюстендил е с най-гъста пътна настилка - 20.6% предходната година, до момента в който Търговище води по качество с 14.7% първокласни пътища. Смолян пък прави усещане с неналичието на каквито и да е първокласни и железопътни връзки. Това обаче значително се обуславя от извънредно неравната география на региона. Същевременно обаче неналичието на добра инфраструктура лимитира икономическото развиване на Смолян и по тази причина една от рекомендациите на ЕКИП е да се прегледат опциите за възстановяване на пътните връзки в региона.

От друга страна, във връзка с туризма районът е неоспорим водач. Причината е, че община Смолян се намира един от най-големите зимни курорти в страната - " Пампорово ". Легловата база в община Смолян е по-голяма от тази на останалите седем регионални центрове, взети дружно - 4860 кревати. Общината е и единствената, в която са били осъществени над 100 хиляди нощувки през 2018 година, до момента в който в останалите райони броят не надвишава 37 хиляди

Финанси на алено

ЕКИП прави обзор и на финансовото положение на общините. Към 2018 година община Смолян има най-високите равнища на общински дълг от всички обсъждани общини - над 13 млн. лева, като се вижда напредък с над 35% от 2015 насам. Сумата може да не наподобява огромна, само че се равнява на съвсем 500 лева дълг на човек от района, което е над междинните равнища за страната. От друга страна, рентабилността на финансите в община Кърджали е в доста по-лошо положение от другите общини. През 2018 година да вземем за пример в допълнение поетите отговорности за разноски са 42% от средногодишните разноски в локалния бюджет, до момента в който в останалите общини равнището е под 13%, а здравословната граница съгласно Министерството на финансите е 15%.

" Общините като цяло би трябвало да се стремят към данъчна децентрализация и данъчна самостоятелност от страната. Само по този начин ще могат по най-хубавия метод да се възползват от характерните дадености на всеки край и конкурирайки се между тях, да усъвършенстват икономическите си индикатори " е мнението на Георги Вулджев от ЕКИП.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР