Смолян. От 17.00 часа по повод Международния ден за опазване

...
Смолян. От 17.00 часа по повод Международния ден за опазване
Коментари Харесай

Златка Петрова, Регионален исторически музей – Смолян: Изложбата „Средните Родопи – пътища във времето“ ще бъде открита за Международния ден за опазване на паметниците на културата

Смолян. От 17.00 часа във връзка Международния ден за запазване на паметниците на културата в Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян ще бъде открита изложбата „ Средните Родопи – пътища във времето “. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян Златка Петрова – основен организатор в музея. По думите й това е следващата самодейност на смолянския музей в границите на програмата „ На 100 км от Европейската столица на културата Пловдив#Заедно “. Автори на изложбата са археолозите Дамян Дамянов и Маргарита Люнчева. Петрова уточни, че изложбата е двуезична. „ Тя съдържа фотодокументална и материална част. Фотодокументалната част показва античната пътна система в Средните Родопи, наследила трасетата на остарели тракийски пътища. Акцент ще бъдат и неповторимите експонати от фондовете на музея – към 50 броя от каменно-медната ера до късната древност: ритуални съдове, антропоморфни и зооморфни фигури, оръжия, украшения и предмети на бита, добити при археологически изследвания “, разясни Петрова.
Тя напомни, че още от най-древни времена хората са в непрекъснат блян за асимилиране и опознаване на нови територии. Първоначално те са подтиквани от нуждата за набиране на жизненоважни артикули като храна и първични материали за направа на разнообразни предмети. „ Постепенно водеща става потребността от връзка, обмяна на опит и разнообразни артикули сред близки и далечни общества. С течение на времето тези непрестанни контакти водят до създаване на система от пътища, употребена и поддържана в продължение на хилядолетия. Първите свидетелства за нахлуване на човешки групи в Средните Родопи датират от началото на късния палеолит (около 40 000 година прочие Хр.). Трайно заселване на региона е открито в края на каменно-медната ера (кр.V хиляди прочие Хр.). В по-късните столетия планината притеглят все по-големи групи от хора и става връзка сред плодородните и гъсто обитаеми области на Вътрешна и Беломорска Тракия “, добави Петрова. Така с времето се утвърждават няколко основни трасета, пресичащи Средните Родопи. Те са известни в науката като трансродопски пътища и са обозначени условно като Западен І и ІІ, Централен и Източен І, ІІ и ІІІ. По техните трасета и свързващите ги местни разклонения, са регистрирани и проучени в друга степен по-голямата част от селищата, крепостите, светилищата и некрополите в региона на Средните Родопи.
„ Вероятно част от тези пътища са познати още от късната каменно-медна ера. Утвърждаването им като съществени информационни връзки стартира през късната бронзовата ера (ХVІ-ХІІ в. прочие Хр.) и продължава през желязната ера (XI-I в. прочие Хр.). Създаването на трайна система от основни и местни пътища с каменна настилка, както и поддържането ѝ, е тясно обвързвано с военнополитическата активност на Римската империя, която през І в. дефинитивно включва в рамките си и Родопите. Трансродопските пътища реализират директна връзка сред Диагоналния път (Via Diagonalis/Via Militaris), през Балканския полуостров, и Егнациевия път (Via Egnatia), през Егейска Тракия. Те улесняват употребата на естествените благосъстояния на планината, форсират известията, редуцират времето за напредването на военни елементи, обслужват комерсиалните връзки в тази част на страната. Така основаната пътна мрежа се употребява и поддържа от Византийската империя, Българската страна и Османската империя, а част от основните ѝ трасета се употребяват и през днешния ден “, описа Петрова. Тя посочи, че изложбата ще бъде на вниманието на жителите и гостите на Смолян до 16 май.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР