Смолян. Общината има имоти и сгради с отпаднала необходимост. Готов

...
Смолян. Общината има имоти и сгради с отпаднала необходимост. Готов
Коментари Харесай

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Николай Мелемов проведе среща с бизнеса в Смолян

Смолян. Общината има парцели и здания с отпаднала нужда. Готов съм незабавно след изборите да проведем среща сред новосформирания Общински съвет и бизнеса. На тази среща ще предложа кардинално общинските парцели да бъдат предлагани на минимални цени. Реалната им цена ще се реализира на съответния търг или конкурс, съобщи претендентът за кмет на ГЕРБ Николай Мелемов на среща с представители на локалния бизнес нощес. В нея участваха ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова, депутатът доктор Красимир Събев, както и регионалният шеф Недялко Славов. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Пред бизнеса се показаха претендентите за общински съветници Тодор Митов, Екатерина Гаджева, Мария Семерджиева, Андриян Петров.
Мелемов заяви още, че на общината са трансферирани парцели от Министерството на образованието в Смолян и от Министерството на защитата в местността Забатско, вторият от които е подобаващ за бизнес. „ Аз доста добре осъзнавам, че механизмите на една община не са толкоз съществени за помощ на бизнеса, колкото би ми се желало. Диалогът обаче е доста значим сред нас. Затова тази среща е в подобен състав, с цел да бъдем покрай нашите съграждани, до бизнеса, с цел да решаваме съответно зараждащите проблеми “, уточни кандидат-кметът.
„ Наистина общината беше в тежко финансово положение. Заварихме над 23 млн. лева отговорности и за тези 8 година стопихме повече от 10 милиона. Дългът на общината в този момент е 13 млн. лева От тях 3 млн. лева е безлихвен заем от страната, който ще върнем тогава, когато общината реализира упования напредък. Към ПУДООС имаме също безлихвен заем. 3,5 промила е таксата за боклук, една от най-ниските в страната. Говори се, че общината заплаща ужасно доста пари за сметосъбиране – над 4 млн. лева Не е по този начин. Годишно този разход е сред 1,8 и 2 млн. лева В първата година от ръководството имахме неизплатени фактури от 2003-та година. Сега нямаме фактури от преди три месеца. Не сме теглили нови заеми, само облигационния, с който рефинансирахме наследения заем от предходното ръководство. Не сме натрупали нови отговорности, които да са в тежест на смолянчани. На фона на всичко това сме изпълнили голям брой обекти. Това е едно от нещата, с които се гордея. Всеки от нас ще си остане подобен, какъвто го познавате. Не сме се трансформирали “, сподели Мелемов.
„ С издигането на кандидатурата на Николай Мелемов ние предлагаме последователност, поредност, непоклатимост и надграждане. За толкоз години ръководство сме посочили, че можем да носим отговорност. От друга страна сме отворени да чуем мненията, упреците и предложенията на всеки “, съобщи доктор Дариткова, която е и общински началник на партийната конструкция в Смолян.
Според регионалния шеф Недялко Славов сравнението сред Смолян и община Мадан не е подходящо, тъй като тя е бенефициент по Програмата за развиване на селските региони и може да взема решение инфраструктурни проблеми както в града, по този начин и в селата. Смолян обаче е избираема единствено по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, от където не се финансират селски планове.
„ Нашият блян е тази неправда да бъде преодоляна. В идващия програмен интервал Смолян ще има опция за вложения в инфраструктурата и в града, и в селата, а и бизнесът да се възползва от европейските средства. Ще реализираме условия за по-активна районна политика, която ще се усети от по-предприемчивите хора “, заключи Славов. Той посочи какъв брой положително е било взаимоотношението сред регионалната администрация и община Смолян в предходните години. Като положителни образци за това той уточни осъществяването на околовръстния път и плана за втори воден цикъл на Смолян. Попитан за Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем – Ксанти, той сподели, че поръчките са финализирани и всички контракти са подписани.
„ До края на годината ще бъде обезпечено нужното дофинансиране от страната. Държа да подчертая, че не изоставаме от гърците. Напротив, вървим паралелно и това беше желанието на нашата страна, тъй като имам задоволително отрицателен опит. Очакванията са, че в края на идната година ще бъде допустимо отварянето на ГКПП-то. Тук е значимо обаче и какво се случва по-късно, по какъв начин отворената връзка Пловдив-Смолян-Ксанти ще способства за бизнеса “, сподели Славов.
Представителите на локалния бизнес сложиха своите въпроси, касаещи отговорности както на общинско, по този начин също на районно и национално равнище. Направено бе предложение за още една браншова среща – с членовете на Камарата на строителите в Смолян.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР