Смолян. Община Смолян стартира дейностите по проекта Нова дългосрочна грижа

...
Смолян. Община Смолян стартира дейностите по проекта Нова дългосрочна грижа
Коментари Харесай

Община Смолян стартира дейностите по проекта „Нова дългосрочна грижа за лица с различни форми на деменция и техните семейства“ от 1 октомври

Смолян. Община Смолян започва дейностите по плана „ Нова дълготрайна грижа за лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии “ от 1 октомври. Това заяви на конференция в общината секретарят на администрацията Момчил Николов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . По думите му, главната цел на плана е предварителна защита на институционализацията на възрастни хора от района с разнообразни форми на деменция посредством оказване на поддръжка за тях и техните фамилии.
Проектът се финансира по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 – 2020 година, като общата му стойност е 400 993,84 лева Финансирането от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд е 340 844,76 лева, а националното финансиране е 60 149,08 лева Началото на плана е на 1 юли 2021 година, а краят е на 1 октомври 2022 година, като действителните действия започват на 1 октомври тази година, посочи Николов.
Той изясни, че според плана в услугата ще се поставят грижи за 40 възрастни хора с разнообразни форми на деменция и съпътстващи услуги за членовете на техните фамилии. „ В Центъра ще работят разнообразни експерти, като с изключение на ръководителя, има двама обществени служащи, две медицински сестри, трудотерапевти, болногледачи, санитари-хигиенисти, психолог, логопед, рехабилитатор. Освен тях, почасово грижи за хората ще поставят и невролог и психиатър, а трудотерапевтите ще се подкрепят от арттерапевт и музикотерапевт. Извършен е асортимент на част от личния състав. Финансирането ще зависи и от това дали ще има нужния брой консуматори. Услугата може да се употребява и от лица, които употребяват различен вид обществени услуги, като в този случай те ще могат да употребяват Центъра почасово “, уточни секретарят на Община Смолян.
Той добави, че все още е подадено единствено едно заявление за прилагане на предоставяната услуга, а е реалност, че в Общината има значително хора, които имат потребност и могат да се възползват от профилираните грижи. Николов посочи, че е правено изследване, което сочи, че в община Смолян има потребност от този тип обществена услуга и има хора, които се нуждаят от полагане на специфичните грижи денем, до момента в който техните близки са на работа.
Всички искащи лица и фамилии могат да аплайват за прилагане на услугата, която е изцяло безвъзмездна и се дава всеки работен ден от 7.30 до 17.30 часа, като за лицата са обезпечени превоз и изхранване. „ Подава се заявление по пример в община Смолян, персонална карта се употребява за съпоставяне на данните, показват се документи, които удостоверяват съответното заболяване – деменция, като не е наложително то да има ТЕЛК-ово решение. След приемане на документите, експерт и обществен служащ правят първичната оценка и дават тенденция за прилагане на услугата. Екипът от експерти в услугата ще извършат сходна оценка на потребностите на индивида и от какво се нуждае – работа с психолог, терапевт и по този метод ще се сформира проект за деяние и в границите на проекта експерти ще поставят грижи за тези хора “, сподели още Николов и прикани фамилиите, които имат близки с деменция да се възползват от услугите на експертите в Дневния център.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР