Смолян. Нов случай на африканска чума по свинете е констатиран

...
Смолян. Нов случай на африканска чума по свинете е констатиран
Коментари Харесай

Владимир Гърбелов, зам. областен управител на Смолян: Нов случай на африканска чума по свинете е констатиран в района на опашката на язовир „Въча“ край село Михалково

Смолян. Нов случай на африканска чума по свинете е установен в региона на опашката на язовир „ Въча “ край село Михалково. Това съобщи на ежеседмичното съвещание на Постоянната регионална епизоотична комисия в Смолян заместител регионалният шеф Владимир Гърбелов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . За позитивната проба навън от екскурзиант мъртво диво прасе е обявено на институциите директно преди съвещанието, разясни той. „ Очаква се да дойде публична заповед за ограничаване за този регион. Това ни безпокои, защото в инфектираната зона може би ще попаднат много обитаеми места като Стоманово, Селча, Михалково, Осиково и Чуреково от община Девин, както част от територията на прилежащата ни област Пазарджик. Трябва да сме деликатни. В останалите региони от област Смолян към този момент няма други позитивни проби, като се изключи тези от началото на август, които са в региона на Змеица, Данък добавена стойност „ Извора “ – Девин и Забърдо “, посочи заместител регионалният шеф.
Той добави, че за последната седмица в региона има 17 отстреляни диви свине и към този момент единствената позитивна проба е тази на откритото край язовир „ Въча “ мъртво диво прасе. Гърбелов акцентира, че това не ги успокоява и институциите би трябвало да продължат работата си по напътствията на централната епизоотична комисия.
Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Сава Бозуков, съобщи че е получен протокол от изпитване от тестът на умрялото прасе край Михалково. „ След като бъде оповестено със заповед на изпълнителния шеф, шефът на Регионална дирекция по горите ще издаде заповед, с цел да се очертае зоната с инфектираните сектори. Със същата заповед ще се вкарат и ограничаващите мероприятия, които са въведени и в останалите региони с открити позитивни проби “, сподели още доктор Бозуков.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР