Смолян. Най-добрите детски специалисти на Пирогов“ прегледаха над 300 деца

...
Смолян. Най-добрите детски специалисти на Пирогов“ прегледаха над 300 деца
Коментари Харесай

Над 300 деца прегледаха в МБАЛ - Смолян специалисти от „Пирогов“

Смолян. Най-добрите детски експерти на „ Пирогов “ прегледаха над 300 деца в МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ - Смолян. Прегледите направиха: доктор Иван Маджаров и доктор Асен Меджидиев – УНГ; проф. доктор Асен Балтов и доктор Явор Пукалски – травматолози; доцент доктор Христо Шивачев – завеждащ „ Детска хирургия “; проф. доктор Николай Габровски – неврохирург; доктор Людмила Найденова – офталмолог; доктор Галина Тодорова – кардиолог; доктор Симеон Андреев – уролог; доктор Ваня Страхинова– рентгенова диагностика. Това оповестиха от УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ .
„ Ние за повторно сме в Смолян. Изключително ни е прелестно и сме доста признателни на самодейността „ Детско здраве - Пирогов “, която доктор Дариткова и здравната комисия поддържаха. Прави усещане, че за разлика от предишния път, когато множеството бяха пристигнали от интерес. Сега множеството дребни пациенти са към този момент ориентирани към съответни експерти и се вижда, че те са за оказване на болнична здравна активност. Насочили сме ги, споделили сме какво би трябвало да бъде направено. Така, че ги чакаме в идващите три до шест месеца “, сподели проф. доктор Балтов – шеф на болница „ Пирогов “.
„ Какво видях в ортопедия и травматология - 10 девойки са с начална, а някои с много съществени гръбначни изкривявания - сколиоза. Всички са ориентирани за специфични центражи и рентгенови фотоси, от които да бъдат изведени техните деформации и да се вземе надлежно решение за лекуването - дали да бъде единствено лечебна физкултура, лечебна физкултура с корсет или на по-тежко оперативно лекуване. Имаше малко деца с плоскостъпие, само че множеството от тях са взели ограничения от предходната година “, разяснява проф. Балтов.
Д-р Асен Меджидиев благодари на управлението на болничното заведение и на доктор Дариткова - ръководител на парламентарната здрвана комисия, за съвършената организация. И главно - на общопрактикуващите лекари и на педиатрите от района, защото там е същинският резултат. „ Това, което следим за една година е, че ние подобрихме връзката между тях - лекарите от болница „ Пирогов “ с локалните лекари. От предходната година до момента много дечица пристигнаха при нас, на които се организираха високоспециализирани проучвания и им се оказа помощ. Почти не се разминаваше диагноза, сложена от лекаря в Смолян, с нашите диагнози. Просто те търсеха към този момент по-високо равнище на консултация. Диагнозите бяха конкретизирани “, разяснява доктор Меджидиев.
„ Колегите, идвайки предходната година, дадоха обещание, че ще дойдат отново. И ние чакахме тяхното идване. В годината всички, които се бяха съветвали при тях, в този момент пристигнаха на контролни прегледи. И всички други сътрудници бяха ориентирали своите пациенти да чакат и да разчитат на тези прегледи. Може би по тази причина и в действителност преценката беше по-полезна, тъй като трябваше не просто да се създадат скринингови проучвания, тъй като те не са такива, а са профилирани. Такива прегледи за жалост в района се обезпечават на 250 километра “, означи доктор Даниела Дариткова.
Проф. Балтов заяви, че до края на юни месец се планува въвеждането на телемедицина за връзка сред лечебните и здравните заведения в България, като центърът ще е в „ Пирогов “.
„ Идеята ни е да се съберем няколко лечебни заведения, да се обединим в тази идея и да създадем мрежа, която да разреши една спомагателна сигурност, непрекъснат контакт сред сътрудниците. Инициативата е напълно наша. Ние работим и ще го създадем, а оттук-нататък посредством интернет ще се сътвори система. Снимката да вземем за пример идва в Смолян, само че тя постъпва и в Пирогов по интернет. Данните - цялостни кръвни проучвания, биохимия - всичко може да бъде записано и изпратено. Иска ни се до края на месец юни да сме подготвени. Оказва се, че в случай че ние сме център на тази мрежа, би трябвало да подадем ръка на другите, с цел да се причислят към центъра. А това ще стане откакто ние си подменим сървърите и получим такава опция “, изясни професорът.
Изпълнителният шеф на МБАЛ – Смолян, доктор Марин Даракчиев акцентира, че регионалната болница– с настоящата осведомителна система, със системата за трансфер на облици и продан на данни, може да се причисли при първа опция.
Миналата година експерти от „ Пирогов “ са посетили 12 града, тази година Смолян е третият град. Били са във Видин и Сандански, идната им спирка е Ямбол, Кърджали, Силистра.
Медиците дадоха обещание, че това няма да е последното им идване в Смолян.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР