Смолян. Националната кампания Попитайте хематолога“ ще посети гр. Смолян на

...
Смолян. Националната кампания Попитайте хематолога“ ще посети гр. Смолян на
Коментари Харесай

Смолян: В града ще се проведе Националната кампания „Попитайте хематолога“

Смолян. Националната акция „ Попитайте хематолога “ ще посети гр. Смолян на 5 юли т.г. Това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян . Д-р Елина Белева, експерт „ Клинична хематология “ от Клиниката по Хематология при УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив, ще преглежда и съветва гратис пациенти със подозрение за хематологично заболяване.
Кампанията се провежда от Института за здравно обучение и Българско здравно съдружие по хематология, с поддръжката на водещи академични хематологични центрове: Клиника по хематология – УМБАЛ „ Св. Георги “ Пловдив, МБАЛ „ Св. Марина “ Варна, ВМА, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „ Г. Странски “ – Плевен, РЗИ Смолян и Община Смолян.
Практиката демонстрира, че пациентът се лута по разнообразни кабинети и достъпът му до вярното лекуване се разтяга във времето. Правено е и изследване, съгласно което знанието за болесттите на кръвта измежду интервюираните не е задоволително. 47% не знаят нищо за хематологичните болести. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили проучвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират болесттите на кръвта най-често с анемията и левкемията. Запитани към кого биха се обърнали, в случай че би трябвало да посетят хематолог, 84% от интервюираните дават отговор, че биха питали персоналния си доктор. Затова акцията е ориентирана най-много към персоналните лекари. Това е третата ѝ вълна, сходни съвещания към този момент бяха проведени в по-малки обитаеми места и ползата към тях беше доста огромен. Личните лекари в Смолян и района към този момент са осведомени по какъв начин да включат пациентите си в програмата.
Жители на Смолян и района, които имат подозрения за своето положение, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго поделение, в случай че имат продължителна анемия с банкет в болница, увеличена слезка или увеличени лимфни възли, могат да научат от горещия телефон на акцията 070010126 (на цената на градски разговор) методите за присъединяване в безплатния обзор. Телефонната линия е отворена всеки работен ден от 10.00 до 16.00 ч.
Още информация за акцията е налична на уеб страницата на Института за здравно обучение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР