Смолян. Намалява броя на издадените удостоверения за кандидатстване в чужбина.

...
Смолян. Намалява броя на издадените удостоверения за кандидатстване в чужбина.
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: С 1/3 е намалял броят на издадените удостоверения за кандидатстване в чужбина за последните три години

Смолян. Намалява броя на издадените удостоверения за кандидатстване в чужбина. През последните три години е намалял с 1/3 броят на тези удостоверения. Това съобщи по време на цивилен разговор по тематиката за образованието в Смолян министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Той посочи, че в IT- бранша има негативна вътрешна миграция. IT- секторът задържа младежите в България. „ Това е, тъй като са високи възнагражденията. Там се обръща склонността за миграция. В началото на века бяхме на 28 % от междинните европейски приходи, в този момент сме на 52 %. Трябва ни още едно десетилетие, с цел да реализираме нужните равнища, само че хората напущат страната през това време. От една страна вложения ще дойдат в случай че има хора, само че въпреки това ни би трябвало време да се осъществят тези вложения. Отчитам, че има районни разлики, само че вероятността е да запазим позитивното икономическо развиване, да се оправим с провокациите в образованието. От това зависи в най-голяма степен дали ние ще продължим да се развиваме позитивно и дали ще бъдем развита страна “, разясни министър Вълчев.
По отношение на висшето обучение, той съобщи, че е стеснителен фактът за огромния спад на искащите да учат в инженерно-техническо професионално направление. „ Има дефицит на фрагменти в аграрните специалности. Проблемът през идващите години е, че броят на млатите хора, които отиват на пазара на труда е 2/3 от тези, които ще напущат пазара на труда. Много системи и в този момент се нагаждат към работа с по-малко хора, като това ще усили възнагражденията. След 10-15 година като навлезе изкуственият разсъдък може да има и по-голяма безработица, само че цялата конструкция ще се нагоди към това да работи с по-малко, само че по-подготвени хора “, уточни министърът. Той добави, че проблем има и при проучването на математика и естествени науки и акцентира, че се пробват да насочат по-голям интерес в тази област.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР