Смолян. Над 50 души протестираха заради забавяне на укрепването на

...
Смолян. Над 50 души протестираха заради забавяне на укрепването на
Коментари Харесай

Смолян: Над 50 души протестираха заради забавяне на укрепването на голямото свлачище и на отварянето на пътя Смолян – Мадан

Смолян. Над 50 души стачкуваха поради закъснение на укрепването на огромното свлачище и на отварянето на пътя Смолян – Мадан, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Хората се събраха на кръстовище формирано от новоизградения обходен път и основният път за Мадан. Те взеха решение да затворят и придвижването в двете направления, с цел да може да бъдат чути техните претенции. На митинга участваха регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, шефът на Областното пътно ръководство инж. Костадинка Миланова и общински съветници от Смолян.
Въпреки апела на регионалният шеф хората да не затварят придвижването, с цел да не се блокират и забавят колите, хората стопираха придвижването за близо час, а колони от коли се образуваха и в двете посоки. Недялко Славов съобщи, че е стихотворец ангажимент, че обходният път е вид за лятото, а не за зимата и до 15 септември пътят би трябвало да бъде пуснат за придвижване. Хората обаче бяха безапелационни, че обходният път е рисков. По думите на протестиращите, там всекидневно има паднали камъни, пътят е стеснен и основава предпоставки а произшествия, защото тук-там е мъчно да се разминат два автомобила, а наклонът е доста огромен. Хората предложиха разновидности – да се отвори пътят и да се постави светофарна уредба и по пътя, директно до свлачището всеки да минава на своя отговорност. Другият вид придвижването в региона да стане еднопосочно – да се пускат коли в едната посока директно около свлачището, а в другата по обходния път. Протестиращите недоволстват от обстоятелството, че близо пет месеца нищо не се прави по свлачището и съгласно тях вложените пари в обходния път е можело да отидат за създаване на мост под свлачището.
Според регионалния шеф обаче това е рисково, защото в случай че свлачището се засилва още веднъж може да тръгне към реката и да сътвори още по-сериозни проблеми. Той изясни през протестиращите, че укрепването на свлачището и отварянето на пътят ще станат на два стадия. „ Първият е замрежване, анкериране и слагане на високоякостна мрежа, която се чака да бъде доставена от Швейцария и ще се сложи на свлачището. Високоякостната мрежа разрешава на 1 кв. метър десетки тонове да се държат. Два месеца даже при изобилните превалявания свлачището не е мръднало, тъй като на пукнатините има поставена мембрана, която пречи на водата да влиза в пукнатините и да го засилва. Предстои в средата на август най-късно да стартира полагането на мрежата. Ангажиментът който пое ръководителят на АПИ е до 15 септември пътят да бъде отворен, а крайното подсилване на свлачището да се извърши след осъществяване на публичните поръчки “, изясни регионалният шеф.
Протестиращите недоволстват и за това, че камионите на компанията, която строи обходния път минават до свлачището, като се реалокира огромния камък, който пречи на останалите коли. Хората настояват, че от разклона за обходния път до Мадан всеки ден има паднали камъни, които в допълнение затрудняват придвижването.
Въпреки уверенията на регионалният шеф, че пътят ще бъде пуснат до 15 септември, хората бяха безапелационни, че желаят колкото се може по-скоро пътят да бъде отворен и всеки да минава оттова, въпреки и на своя отговорност. Протестиращите обявиха, че ще наблюдават дейностите по укрепването на свлачището и отварянето на пътя и са подготвени да възобновят митингите от 1 август.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР