Смолян. Наблюдава се изключителен интерес от страна на смолянчани към

...
Смолян. Наблюдава се изключителен интерес от страна на смолянчани към
Коментари Харесай

Наблюдава се изключителен интерес от страна на жителите на община Смолян към проекта за подмяна на горивната база

Смолян. Наблюдава се извънреден интерес от страна на смолянчани към плана „ Мерки възстановяване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година Това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян .

725 са подадените заявки от 1 октомври, когато започва плана до 25 ноември т.г. Заявления могат да се подават до края годината, а при нужда периода може да се удължи.

На 1 юли т.г. в Министерство на околната среда и водите кметът Николай Мелемов подписа контракт за безплатна финансова помощ с министъра на околната среда и водите Нено Димов по плана за замяна на горивната база. Стойността му е 9 604 317,86 лева Смолян е измежду първите общини в България, подписали контракт за безплатно финансиране и от 1 октомври започнаха дейностите от първия стадий по плана. Той е наложителен и без него не може да се премине непосредствено към промяна на горивната база.

„ Община Смолян чака подпомагане от жителите по време на изследванията и обследванията, с цел да премине по-бързо тази фаза. Защитили сме висок бюджет, надяваме се в огромна степен да решим казуса със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на контракта процесът по промяна на горивната база става необратим “, разяснява кметът Николай Мелемов.

Няма ограничаване за подаване на заявки от тези, които желаят могат да се включат в програмата. Изискванията са все още хората да се отопляват на твърдо гориво и да имат предпочитание да подменят своите отоплителни уреди с различни – ток, пелети, газ и други Условието е три години да употребяват сменената горивна база, с цел да се реализира задачата на програмата, а точно да се усъвършенства качеството на атмосферния въздух.

Заявлението за присъединяване и всички изискуеми документи се попълнят и подават от притежателя на жилището. Документите могат да бъдат подадени в деловодството на Община Смолян или посредством електронно сканирани документи в PDF формат на e-mail: [email protected]. Образците могат да се смъкват от уеб страницата на Община Смолян.

Общината ще започва и останалите действия по плана като преди всичко ще стартира разяснителна акция по кварталите и ще се проведат анкети в 4000 семейства в града. Анкетите са свързани с употребяваното все още гориво от семействата, квадратурата на жилището, отоплителната апаратура и желанието за различно гориво. След като са разпознати семействата, които ще се включат в програмата предстоят инженерни и енергийни обследвания, които да регламентират точните ограничения за всеки обособен дом. Съгласно условията на програмата това са главните действия планувани в първия стадий.
След приключването му следва същинската промяна на отоплителните уреди и съоръжения, който ще стартира през идната година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР