Смолян. На днешния ден преди 141 години е подписан Санстефанският

...
Смолян. На днешния ден преди 141 години е подписан Санстефанският
Коментари Харесай

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Ако днес на Шипка отново е спокойно, го дължим на героизма и себеотрицанието на храбрите руски войни и на българските опълченци

Смолян. На днешния ден преди 141 години е подписан Санстефанският кротичък контракт, който сбъдна фантазията на нашите възрожденци – всички българи да живеят в една свободна страна. Това съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов по време на церемонията за формалното отбелязване на Националния празник на България, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . „ Трети март е денят на нашата независимост след пет века османско господство. Днес, ние българите, честваме своя Национален празник. В този ден се разсънват най-съкровените ни усеща на поклонение и национална горделивост пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, пред всички велики персони, възрожденски просветители и революционери, пред борците за българска черква и учебни заведения, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, с цел да я има България “, означи кметът на Смолян. Той добави, че техните каузи са записани с алени букви в героичните страници на българската история и са пътеводна светлина за новите генерации българи.
„ Спомняме си за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, на Перущица и Клисура. Прекланяме се и пред саможертвата на починалите по бойните полета на войната руснаци и румънци, финландци, украинци и белоруси, поляци и литовци, сърби и черногорци. За тях България бе последния дом, и по тази причина ги почитаме като свои герои. Ако през днешния ден на Шипка още веднъж е умерено, го изискуем на безпримерния подвиг и мъжество на храбрите съветски войни и на българските опълченци “, акцентира кметът Николай Мелемов.
Той уточни, че по традиция на всеки Трети март смолянчани се събират пред този монумент на борците за независимост, тъй като на първо време в Устово, нашите предци посрещат съветските войни – освободители. „ Денят е 17 януари 1878 година Кавказката казашка бригада на военачалник Черевин влиза в Устово. На пазара родопчани целуват ръцете на русите, плачат и се радват. Идват хора от прилежащите селища, с цел да посрещнат освободителите. Още на другата заран в храм „ Св. Никола ” е отслужен признателен молебен. Казашкият отряд се насочва и освобождава Райково и Пашмакли. Навсякъде посрещат съветските войни като освободители – с камбанен звън, с благодарствени слова и трапези. Казашката част завладява и конака в Смолян “, напомни събитията кметът на Смолян.
Той добави, че в тези съдбовни за България дни измежду имената на българските опълченци, взели участие в борбите на Руско-турската война от 1877–1878 година, са и родопчаните от смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково.
„ Трети март е ден на поклонение и ентусиазъм. Уроците на историята би трябвало да се осмислят. Българското Освобождение не беше дочакано, то беше извоювано, изстрадано и превърнато в общонационално дело. Благодарение на него идват Съединението на България през 1885-та година и нейната Независимост през 1908 година От такова национално единство имаме потребност и през днешния ден. В името на България дано да бъдем по-единни и сплотени, каквито са били българите в зората на възродената българска страна. Поклон пред падналите за Свободата на Родината! Да живее България! “, сподели още пред жителите на Смолян кметът Николай Мелемов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР