Смолян. На 29 ноември 2018 г., в хотел Кипарис Алфа“

...
Смолян. На 29 ноември 2018 г., в хотел Кипарис Алфа“
Коментари Харесай

Областна администрация Смолян представи резултатите по проект – I See „Насърчаване междурегионалното развитие на социални предприятия“

Смолян. На 29 ноември 2018 година, в хотел „ Кипарис Алфа “ в град Смолян се състояха българо-гръцки конгрес за обществено предприемачество и конференция за представители на общини и общински обществени предприятия, извършени в границите на план № B2.9c.06 от 23.10.2017 година „ Насърчаване междурегионалното развиване на обществени предприятия “ ( “I see: Interregional Social Enterprise Empowerment “), финансиран по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 и изпълняван от Областна администрация – Смолян, в партньорство с: Търговско-промишлена палата – Смолян, две неправителствени организации от РГърция и Region of East Macedonia and Thrace – Гърция. Това оповестиха от Областна администрация Смолян.
И двете събития бяха открити от зам.областния шеф на Област Смолян – Г-н Андриан Петров, който е и началник на плана от българска страна. Г-н Петров показа задачите на плана и дейностите, включени в него, като заключи резултатите досега от изпълнените към този момент действия от Областна администрация – Смолян в качеството и на сътрудник по плана. Представителите на изпълнителя на Договор “Техническа помощ за поощряване развиването на обществената стопанска система в Област Смолян и трансграничния регион ”, финансиран по план I SEE доцент Ралица Симеонова-Ганева и Г-жа Десислава Аспарухова показаха резултатите от проучването на приноса и ролята на обществената стопанска система в област Смолян, проучените положителни практики и модели на обществено предприемачество в България и Гърция, издаденият Наръчник за обществено предприемачество.
В българо-гръцкия конгрес се включиха представители на обществени предприятия, снабдители на обществени услуги, неправителствени организации и читалища от Област Смолян, както и представители от Република Гърция, в това число на Регион Източна Македония и Тракия и на неправителствената организация „ Active Citizens Partnership “ (Активно гражданско партньорство). Г-н Иво Царев (Смолянска търговско-промишлена палата) показа структурата за поддръжка на общественото предприемачество, основана от Смолянска търговско-промишлена палата в границите на плана. На форума бяха показани положителни практики на обществени модели от двете страни на границата, като гръцките положителни практики бяха във фокуса на тематиките с преподавател George Bekiaridis (Джордж Бекиаридис), шеф на организация „ Active Citizens Partnership “. Гост и преподавател на форума беше също Г-жа Мариана Иванова – Представител на Регионалното сдружение за претовареност и структурно развиване ООД, която показа сдружението, основано през 1997 година посредством изследван и прибавен непознат опит – Общополезни съюзи за претовареност в Германия и Транзитните сдружения в Унгария, богатия опит и разнообразието от действия и планове, осъществени през годините. На форума беше направено и показване на обществения модел на Хранителна банка – Смолян, прилаган от фондация „ Ако си дал “ от ръководителя на фондацията Г-н Стефан Чолаков. Той показа организацията и дейностите, които извършва – главно доброволчески акции, ориентирани към уязвими групи от популацията.
По време на конференцията бяха показани оценката на приноса и ролята на обществената стопанска система, в това число мощни и слаби страни, благоприятни условия и закани за развиване на региона, опциите за решение на обществените проблеми и факторите, влияещи върху развиването на обществената стопанска система, опциите за поощряване на общественото предприемачество от страна на общините и положителните практики на обществени модели, които могат да бъдат приложени за стимулиране развиването на общественото предприемачество в Област Смолян.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР