Смолян. На 18 юни т. г. от 15,30 часа в

...
Смолян. На 18 юни т. г. от 15,30 часа в
Коментари Харесай

Смолян: На 18 юни ще бъде открита обновената постоянна експозиция на Къщата музей Ласло Наги

Смолян. На 18 юни т. година от 15,30 часа в Къща музей " Ласло Наги " публично ще бъде открита обновената непрекъсната експозиция на Къщата музей " Ласло Наги " под надслова " Кой любовта ще придвижи " в памет на Ласло Наги. Това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян . Експозицията ще бъде открита от министъра на културата Боил Банов, патрон на събитието. Изложбата се посвещава на паметта на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018). Проявата е включена в програмата във връзка честването на Обединения град Смолян. Куратор на изложбата е Андреа Бенкьо. Дизайнът е на Ищван Агощон. Визията и графиката са направени от Вероника Бубик, за подготовката и връзката отговаряше Оршоя Радвани. Консултанти бяха Золтан Яноши и Дьорд Арато. Анимацията беше готова от Габор Марош и Ерньо Над. В реализирането на изложбата от българска страна взеха присъединяване сътрудниците на Регионалния исторически музей – Смолян: Таня Марева (директор, специалист етнолог), Цвета Колева (консултант), Донка Симеонова (оперативен сътрудник)
Изложбата се осъществя като план на Унгарския културен институт в София. Тя включва най-важните детайли от изобразителното, предметното и поетичното завещание на Ласло Наги. Както в поезията, по този начин и в изобразителното и графичното му творчество изпъква претекстът на коня, като знак на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата. Стихотворението, дало заглавие на изложбата, „ Кой любовта ще придвижи ” е най-известното стихотворение на поета по целия свят.
Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, стихотворец, преводач, художник, един от първите носители на Международна Ботевска премия и на медал " Кирил и Методий ", превел над 10 хиляди стиха от българската национална лирика и от български поети. Три пъти получава премията " Атила Йожеф ", отличен и с унгарската държавна премия " Кошут ". Обновител на унгарската лирика със комплицирано метафорична езикова сплав, с така наречен " дълги песни ". Поетът е създател на двайсет и четири книги. На български са издадени четири негови стихосбирки.
Ласло Наги идва през 1949 година със стипендия в България. Остава и твори две години, превзет от българската природа и лирика. По-нататък постоянно посещава България със брачната половинка си, поетесата Маргит Сечи. Ласло Наги е почетен жител на град Смолян. В негова чест при започване на 1980-те години в Смолян е открита Къща музей " Ласло Наги ", помещаваща се в Гьорджевата къща – постройка от ХIX век, оповестена за монумент на родопската архитектура. През 2016 година с финансовата помощ на Министерството на културата на Република България беше ремонтиран покривът на Къщата музей " Ласло Наги ", а през актуалната година благодарение на унгарския Национален фонд " Култура " (http://www.nka.hu/), на Унгарската академия на науките (https://www.mma.hu/), на Програма " Опазване на унгарските монументи в чужбина " на Министерство на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария, на Община Смолян и РИМ-Смолян се реализираха ремонтът на постройката и проектирането на обновената експозиция, представяща живота и творчеството на добре познатия в България стихотворец и преводач Ласло Наги.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР