Смолян. На 18 октомври 2018 г. от 17:00 часа в

...
Смолян. На 18 октомври 2018 г. от 17:00 часа в
Коментари Харесай

Смолян: Изложба „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“ ще бъде открита в Регионалния исторически музей на 18 октомври

Смолян. На 18 октомври 2018 година от 17:00 часа в залите на Регионалния исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян ще бъде открита галерия „ Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът “. Това оповестиха от Музея . Акцентът в нея е креативният път на Костадин Илчев – гайдар и занаятчия на каба гайди, вписан през 2016 година в Националната представителна листа на нематериално културно завещание на България. Виртуоз – реализатор, усвоил свиренето на каба гайда в естествената му среда от именити родопски гайдари, усъвършенствал през годините уменията си, въодушевил и обучил да свирят на родопска каба гайда стотици деца и младежи, Илчев е и един от най-хубавите и търсени майстори на инструмента.
В няколко фотодокументални табла с текстове на български и британски езици, изложбата споделя за гайдарската традиция в Родопите и направата на каба гайди, за поклонението и почитта на родопчани пред изкусните реализатори на гайда, за Костадин Илчев – „ Живо човешко богатство “ на България и многочислените му възпитаници и почитатели.
Движими културни полезности от фондовете на музея, свързани с тематиката и материали от персоналната сбирка на Илчев и негови възпитаници, допълват фотодокументалния роман. Кратки видеофилми с роман от първо лице на бай Динко за пътя му като гайдар и занаятчия на каба гайди и какво описват и свирят за него възпитаници и сътрудници, ще озвучат музейните зали.
Автор на изложбата е Ваня Йорданова – организатор в отдел „ Етнография “ на РИМ – Смолян. Художественият план и реализация на фототаблата е дело на екип студенти и техните преподаватели от компетентност „ Рекламен дизайн “ в Националната художествена академия – София. Изложбата ще може да бъде посетена до 18 декември 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР