Смолян. Интересен факт за региона на Родопите е, че той

...
Смолян. Интересен факт за региона на Родопите е, че той
Коментари Харесай

Проф. д-р Анастас Баталов, ревматолог: Интересен факт за региона на Родопите е, че той е с една от най-големите честоти на различните автоимунни заболявания като артрит, лупус, Бехтерев и др.

Смолян. Интересен факт за района на Родопите е, че той е с една от най-големите честоти на другите автоимунни болести като артрит, лупус, Бехтерев и други. Това съобщи ревматологът проф. доктор Анастас Баталов по време на семинар за ранна диагностика на ревматоизния артрит в Смолян, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . По думите му аргументите за това са сложни. „ Първата са изискванията и средата, в която се живее. Тук е ендемичен регион за някои от болесттите на щитовидната жлеза, а те са безусловно свързани с артритите. Те вървят ръка за ръка. Друга причина са и подземните изкопаеми. Системна склероза на картата на района на Родопите е с висока периодичност, а това е обвързвано с добивите на уран и на перлит, който е обвързван с рандеман на субстанция съдържаща силиций, който елементарно се разпрашава от открити рудници “, разясни проф. доктор Баталов. Той означи, че има и други субстанции, които се намесват в аргументите за болестта.
Генетичните фактори също оказват въздействие. „ В Родопите хората живеят в затворени общества и постоянно има близкородствени бракове и някои от генетичните аномалии е завъртат с по-голяма честата в тези групи. Боровата дървесина, която се употребява за отопление, със своята смоля също е рисков фактор за развиване на автоимунните болести “, добави проф. доктор Баталов.
Той изясни, че артритите най-често засягат ръцете, а най-ранната диагностика се прави посредством ултразвуково проучване. Има случаи, при които артритът се диагностицира с от 6 до 9 години по-късно, защото страдащите не са потърсили помощ. Проф. доктор Баталов посочи, че задачата е ранното разкриване на артритите, с цел да се стартира съответно лекуване, което да докара до клинична ремисия. Ревматологът сподели още, че от време на време тя е дълга и може да продължи десетки години, само че към момента ревметолозите не могат да се похвалят с изцяло изцеление на автоимунните болести.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР