Смолян. И през 2019 г. РИОСВ – Смолян ще провери

...
Смолян. И през 2019 г. РИОСВ – Смолян ще провери
Коментари Харесай

Смолян: РИОСВ започва проверки за бране на мурсалски чай от естествени находища

Смолян. И през 2019 година Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян ще ревизира положението на най-големите залежи на мурсалски чай (Sideritis scardica Grisb.) в региона, които се намират в землищата на град Девин и село Мугла, община Смолян. Това оповестиха от Регионална ревизия по околна среда и води – Смолян . Проверките са във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите, с която за поредна година се вкарва възбрана за събиране на лечебното растение от естествените залежи, в това число за персонални потребности.
Регионалната екоинспекция е изпратила писма до Регионалната дирекция по горите в Смолян, горските и ловни стопанства, на чиято територията има залежи от типа за реализиране на надзор съгласно техните пълномощия. Забраната не важи за продажба на билки от обработен Мурсалски чай, която се позволява след издадено уверение от съответната общинска администрация с данни за местоположение, повърхност и количество създадените през годината количества билки.
Според наредбите на Закона за лечебните растения (ЗЛР) лицата, които в нарушаване на заповедта събират, изкупуват, правят първична обработка и търговия с билки от лечебни растения под специфичен режим на запазване и прилагане, се санкционират с санкция от 100 до 1000 лева, а юридическите лица – с имуществена глоба от 500 до 3000 лева
Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е балкански ендемит, възходящ по сухи, каменисти места. В България се среща в планините Славянка, Пирин и Родопи, от 1000 до 2200 метра надморска височина. Видът е включен в Червената книга на България със статут на заплашен. Основен негативно настоящ фактор за лечебното растение е дейното му събиране с комерсиална цел, което би могло да докара до цялостното заличаване на популациите му.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР