Смолян. Художествена изложба живопис и пленер дадоха старт на Четвъртия

...
Смолян. Художествена изложба живопис и пленер дадоха старт на Четвъртия
Коментари Харесай

Смолян: С изложба и пленер започна 4-тият международен фестивал на киселото мляко в село Момчиловци

Смолян. Художествена галерия живопис и пленер дадоха старт на Четвъртия интернационален фестивал на киселото мляко – просвета и обичаи, в родопското село Момчиловци. Това оповестиха уредниците на фестивала . Четирима художници със международна популярност - Васил Петров, Петър Мичев-Педро, Евгени Андреев и Стефан Хаджи-Николов от Македония, подредиха платната си в Туристическия информативен център и провокираха възхищението на гостите и локалните хора.
Първата картина от пленера „ Човекът и природата – здраве и дългоденствие “ е „ Момчиловската Мадона “ на Петър Минчев-Педро. Изявените майстори на четката ще останат в селото до края на седмицата, с цел да пресъздадат Момчиловци върху платната си.
За откриването на изложбата дойдоха Иван Тодоров - ръководител на Българския център за развиване, вложения и туризъм в Китай и уредник на събитието, националният представител Дора Янкова, шефът на Художествената изложба в Смолян Иван Пеев, представители на Община Смолян и кметове на прилежащи на Момчиловци села.
„ Събитието се трансформира във значим културен празник за Момчиловци, а картината „ Момчиловската мадона “ обра овациите при откриването на изложбата “, разяснява кметът Сийка Суркова. Тя акцентира, че родопското село има обичаи в тази област и е единственото с картинна изложба в музея си.
Петър Мичев-Педро е роден в Плевен. Светът го открива през 1990 година в Брюкселската изложба „ Остър ъгъл ”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива огромни експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания. През 1994 година художникът взе участие в един от най-големите културни планове на ЮНЕСКО дружно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 година четиримата провеждат взаимна галерия в монетния двор „ Дьо Ла Моне ” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа. Във Франция работи с влиятелни галерии, една от които е фамозната „ Романет ” сред Лувъра и Латинския квартал. Има над 12 000 продадени картини. Негови платна са владеене на 30 музея и на известни персони в света, измежду които Джордж Буш, Владимир Путин и папа Йоан Павел Втори.
Васил Петров е ученик на столичното учебно заведение за изкуства „ Проф. Илия Петров “. Изявите му са в областта на кавалетната и монументалната живопис. От 1990 година членува в Съюза на българските художници като през годините на два пъти е оглавявал пазарджишкото посланичество на организацията. Член е и на Международната фондация за пластични изкуства. Реализирал е над 30 независими изложения.
Евгени Андреев приключва Факултет за изобразително изкуство на ВТУ „ Св. св Кирил и Методий " - Велико Търново, със компетентност монументално-декоративно изкуство при проф. Никола Гелов. Участва с живопис в национални и районни изложения. През 1995 година е притежател на I-ва премия на СБХ за живопис за цикъл „ Пространство ". Негови картини са владеене на частни сбирки и галерии във Англия, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария, Кипър, Испания, Гърция, Швеция, Съединени американски щати, Канада, Мароко, Тунис, Либия.
Стефан Хаджи - Николов е от Скопие. Досега има към седемдесет независими изложения в Лондон, Париж, Скопие, Нови сад, Любляна, София, Солун, Анкара, Истанбул, Охрид и други От 1984 година е член на Дружеството на художниците в Македония - Има присъединяване в над 100 общи изложения в Македония и отвън страната и за своето майсторство като художник е получил голям брой награди и самопризнания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР