Смолян. Хората от горното поречие на река Арда искат нормални

...
Смолян. Хората от горното поречие на река Арда искат нормални
Коментари Харесай

Смолян: Дора Янкова започва парламентарни инициативи за спасяване на родопските села

Смолян. Хората от горното поречие на река Арда желаят естествени здравни грижи, качествена питейна вода, положителни пътища и обективна пенсионна промяна. Това установи депутатът от Коалиция " Българска социалистическа партия за България " Дора Янкова, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - Смолян. Серия от парламентарни питания и начинания готви смолянският народен представител Дора Янкова, поради сериозните проблеми, които имат жителите на селата от горното поречие на река Арда. Депутатът от левицата организира няколко приемни за хората от селата Арда, Могилица и Смилян, както и прилежащите им по-малки обитаеми места. Десетки споделиха своите проблеми и се оплакаха от неналичието на държавна и общинска политика за живеещите в селата.
В село Арда хората настояха да се реши казуса с азбестовите тръби. Според локалните поданици старите водопроводи са причина за зачестилите болести. Освен това те аварират постоянно и основават проблеми. „ Не сме съгласни да плащаме високи сметки, а да получаваме вода с неприятно качество ”, разясниха присъстващи на приемната, визирайки повишаването на водата в селата, поради решение на Асоциацията по ВиК. Жителите на Арда желаеха Дора Янкова да упорства за повече здравни грижи за хората. Те са на мнение, че парите за здраве не се изразходват вярно. „ Не може 4 милиарда лева да дават всяка година за опазване на здравето, а да няма пари за лекуване на тежките заболявания ”, разясниха участниците. В селото сега се организира поредна акция за набиране на средства за лекуване на млад мъж, за чийто живот са нужни 50 000 лева Всеки подарява колкото може, само че при ниските пенсии и заплати процеса върви постепенно. Хората са на мнение, че към тях има незаслужено отношение по отношение на здравните грижи и показаха, че за 5 селища доктор идва един път седмично за няколко часа и приканиха депутата това да се промени. Лошото положение на пътищата също бе един от сигналите. Жител на село Гоздевица изясни, че повече от година единствения път в селото е пресечен от свлачище. Не се прави нищо за възобновяване, а по него с изключение на притежателите на парцели минават и стотици туристи към връх Ком. Улиците в Арда, село Годевица и Алиговска също не са ремонтирани с години, което основава проблеми с достъпността, а към този момент има разкрити хотели и къщи за посетители, които се надяват на визити, с цел да се запазят дребното останали младежи.
В село Могилица участници в приемната благодариха на Дора Янкова за законодателните начинания за връщането на горите на потребителски и добивни кооперации, които депутатът предприе в 43-тото Народно заседание. Те я приканиха да приключи започнатото и горите да се върнат на притежателите им с нужните законови промени. В селото настояха и за поддръжка на дребните ферми и планинското земеделие, които не престават да умират, поради неналичието на отбрана. Оплакаха се и от несправедливата пенсионна промяна. Жителка на селото настоя пред Дора Янкова да се промени ощетяващия закон, съгласно който неналичието на работа 1 година преди пенсия обрича хората в селата да губят стажа и насъбраното в границите на 40 години.
Да се разкрие филиал на незабавна помощ с една кола за спешна помощ, още настояха жителите на село Могилица. Според тях това ще разреши да се усъвършенства здравното обслужване на всички поданици в горното поречие на река Арда в общините Смолян и Рудозем. Така ще се улесни и незабавната помощ, тъй като няма да пътува по 30 минути или един час от Смолян.
Младежи от село Смилян приканиха Дора Янкова да упорства пред Агенция „ Пътна инфраструктура ” да бъде ремонтирана велоалеята по новия път от Рудозем до Смилян. В момента тя е в окаяно положение и е рискова за колоездачите. Хотелиерите и младежите показаха като пропуск на пътната организация и неналичието на пътни знаци и осведомителни табели с естествените и исторически обекти по новоизградените пътища към Смилян, което е проблем за туристите. Хора от селото се оплакаха на Янкова и че не са заменени водопроводните при асфалтиране на улици в селото и това крие риск те отново да бъдат разкопани. Местните се оплакаха и от огромните съгласувателни процедури при усвояването на дървесината, наранена от корояд. Въпреки, че казуса е извънредно сериозен има редица бюрократични спънки, които бавят почистването на горите и болестта продължава да вилнее.
Липсата на публичен транспорт до повече от 10 дребни села също бе сложено като сериозен проблем пред Дора Янкова. Според пострадалите от няколко години са спрени рейсовете до села като Кремене, Киселчово, Сивино, Чеплят и други Живеещите там са принудени да минават километри пеш, с цел да стигнат до единствената автобусна линия или да заплащат скъпо за такси.
Всички участници в приемните от селата в горното поречие на река Арда желаеха да се възобнови самодейността за разкриване на трансграничния туристически път Арда - Паранести, който се неглижира от ръководството на Николай Мелемов. Този план съгласно тях ще докара до икономическо оживление в региона.
Дора Янкова заключи, че ще сложи всички сигнали до съответните министри и ще търси решение на проблемите на най-високо равнище. Според нея хората в селата са изоставени и забравени и са лишени към този момент от обикновени услуги.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР