Смолян. Екип от български астрономи се върна от успешна експедиция

...
Смолян. Екип от български астрономи се върна от успешна експедиция
Коментари Харесай

Д-р Никола Петров, НАО „Рожен“: Екип от български астрономи се върна от успешна експедиция в Чили за наблюдение на пълно слънчево затъмнение

Смолян. Екип от български астрономи се върна от сполучлива експедиция в Чили за наблюдаване на цялостно слънчево затъмнение. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян доктор Никола Петров – шеф на Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “. „ Това е нещо впечатляващо и си коства да се види цялостно слънчево затъмнение най-малкото, с цел да усетим чудото, което природата може да ни показа като едно естествено събитие и шоу. Освен хубостта, цялостните слънчеви затъмнения несъмнено са значими в теоретичен аспект и дават информацията какво се случва в най-външните пластове на слънцето, а това е слънчевата корона, която най-добре и най-детайлно би могла да се изследва и учи по време единствено на цялостни слънчеви затъмнения “, разясни доктор Петров. Той уточни, че Чили е било едно от дребното места, един стеснен кулоар от сянката на луната, която се проектира върху повърхността на земята към 150-160 км в диаметър и там е една от дребното елементи суша, от която е могло да се следи затъмнението. В реалност цялата сянка, която минава върху земната повърхнина е била към 4000-5000 км, а 90 % от сянката е попадала върху повърхността на Тихия океан. „ Възможно е наблюдението на цялостното слънчево затъмнение и от круизни кораби, само че когато желаеме да следим затъмнението за проучвания и научни резултати, круизните кораби не ни разрешават да вършим детайлни проучвания и за това е за предпочитане наблюденията ни да бъдат от суша “, изясни доктор Петров.
Българският екип за наблюдаване на затъмнението е бил композиция от хора от Института по астрономия на Българска академия на науките, Института за галактически проучвания и на Академията, участници от Шуменския университет. „ Пет индивида, които участваме в извоюван от нас план главно за наблюдения на затъмнения и проучване на слънчеви дейни формирания в слънчевата корона и интензивности на слънцето, който е финансиран от фонд „ Научни проучвания “ в МОН. Това е тригодишен план, за който доста се радваме и продължаваме да работим по него и следващата година. Тогава отново има слънчево затъмнение на 12 декември, и нашият екип най-вероятно ще е позициониран в Аржентина “, посочи доктор Петров.
Той напомни, че цялостното слънчево затъмнение е било на 2 юли и българските астрономи са имали големия шанс да бъдат на място с чисто небе, без облаци. „ Вярно е, че по статистика неслучайно сме избрали нашето място в Андите в пустинята Атакама – едно то най-сухите места на земята. Но има и късмет за неприятно време в случай, че това е зимния сезон на Южното полукълбо на земята, само че имахме шанс да има ясно небе, с ниска мокрота. Получихме доста добър бдителен материал, който към момента обработваме. Още към месец и половина ще са нужни да получим резултатите, които бяха заложени и свързани с наблюдателните ни задания, с цел да може по-късно да ги представим и във тип на научна обява “, добави астрономът. Той уточни, че резултатите ще са забавни и работата е в това, че всяко един цялостно слънчево затъмнение е неповторимо единствено за себе си и не може да се повтори. То зависи от атмосферните условия, цикличността на слънчевата интензивност, която е друга и защото не можем да си позволим всяка година да следим цялостно слънчево затъмнение, всеки един материал е самичък за себе си неповторим и е от голяма важност за проучвания на астрономите. Д-р Петров добави, че към техният екип е имало и други българи, както сънародници от други екипи на любители-астрономи, само че съществено готови с фотографска техника за вписване на това събитие.
Директорът на НАО „ Рожен “ сподели още, че над 400 0000 чужденци от целия свят са посетили Чили за наблюдаване на затъмнението и сега това е явлението в астрономията, което провокира максимален интерес от хората на земята.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР