Смолян е в бедствено положение. Река Черна излезе от корито

...
Смолян е в бедствено положение. Река Черна излезе от корито
Коментари Харесай

Има и червен код, кога ще спре да вали

Смолян е в бедствено състояние. Река Черна излезе от корито си и наводни пътища и здания. За региона Национален институт по метеорология и хидрология вкара червен код. Проливните превалявания цяло денонощие са засилили голям брой свлачища в Смолянско. Пикът се чака по обяд – към 70 л на кв. м.

Наводнени са постройката на пожарната, парцели на КАТ Смолян, публични здания, хранилища, частни парцели.

Започнало е наложително изпускане на язовирите „ Доспат “ и „ Цанков камък “ в област Смолян, само че няма заплаха за популацията, заяви заместител регионалният шеф Адриян Петров. Свлачище спря за малко тази заран придвижването по пътя за смолянското село Чокманово.

Усложнена е ситуацията в Община Съединение поради поройните дъждове. Най- тежка е обстановката в южната част на града, който няма канализация и водата се събира там. Има наводнени дворове, а улиците са под вода. Кметът Атанас Балкански заяви, че се повишава и равнището на река Потока като затова се следи индустриалната зона. Създаден е действен щаб, който следи ситуацията. В Пловдив и региона проливният дъжд продължава. В последния час екипи на пожарната са се отзовали на сигнали за отводняване на дворове и приземни етажи в селата Куртово Конаре и Три водици, както и в Стамболийски. Отводнява се и хранилището на библиотеката на Пловдивския университет.

Огромно дърво се стовари върху две таксита и ги затисна. Инцидентът стана тази заран към 8 часа на един от оживените булеварди в Пловдив. Едната таксиметрова кола е била паркирана и в нея не е имало хора, само че в другата е бил водачът и се е наложило спешен екип на пожарната да го извади от смачкания автомобил.

Няколко часа по-рано 50-годишен дъб падна и премаза три паркирани автомобила.

Проливният дъжд, който вали над Пловдив от 2 часа през нощта без да стопира, наводни два подлеза и надлези. Временно е спряно придвижването под железопътния надлез на бул. "Марица ", защото водата стигна половин метър.

Продължава възобновяване в три села в община Ивайловград след поройните дъждове, там беше оповестено отчасти бедствено състояние.

Нивото на реките в региона към момента е нараснало, няколко улици са с отнесена пътна настилка. Има проблеми с тока и водоподаването.

Комисия към този момент разказва вредите в засегнатите села.

Опасни превалявания в цялата страна ще има в четвъртък. Синоптиците предизвестяват, че на доста места се чакат количества от 50 и повече литра на квадратен метър. Цялата страна без Видин бе с оранжев код за превалявания, а за Смолян бе изменен на червен. До тази заран са измерени 50 литра на кв.м.

в Рудозем фрапантно е нараснало равнището на реките Арда, Чепинска и Елховска.

В четвъртък у нас преваляванията от юг още веднъж ще се усилват. Ще обзет цялата страна, а количествата ще бъдат обилни. С изключение на област Видин е оповестена втора степен за рисково време.

Ще се задържи хладно. Заради вятъра и мрачното време чувството ще бъде за есенно време. Максималните температури са сред 18 и 25 градуса.

По Черноморието още веднъж ще има превалявания, съпроводени от гръмотевични стихии. Ще духа до сдържан вятър. А оптималната температура на водата и въздуха е 24-25 градуса.

Климатолог: Типична синоптична конюнктура за зимата

Мощен циклон отсрочва лятото, заплаха от наводнения

Лошото време се връща, чакат ни стихии, градушки и мраз

Над планините също се обрисува прохладен дъждовен ден, съпроводен от гръмотевични стихии. Температурата на 1200 метра ще бъде към 14 градуса.

В петък към момента на доста места най-вече над Западна България ще вали.

В събота преди обед облачността краткотрайно ще се раздра, само че в по-късните часове отново се чакат превалявания. В неделя ще стартира леко стопляне и над западната половина от страната ще има повече слънчеви часове.

Още в понеделник ще се върнем към приятното юлско време.

През нощта са постъпили към 50 сигнала в Националния действен център, свързани с наводнени изби и приземни етажи, заяви пред Българска национална телевизия гл. комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Условно дано го разделя на три - област Средец, наводнени са няколко икономически постройки и жилищни здания, област Хасково - към Харманли - в резултат на изобилните превалявания един микроязовир е препълнен, по пътя си е наводнил пътища. Пловдив - към 12-13 жилищни здания, приземни етажи и 2 подлеза наводнени. Няма застрашени хора, няма бедстващи, на никое място не се наложи да вършим евакуация, заяви Николов. Обикновено наводненията идват от сухите дерета - там, където реката си тече обичайно, тя се следи, рано можем да забележим повишение на равнището и да се вземат ограничения, разясни той.

Нашата обиколка с министър Радев беше обвързвана с това да повишим вниманието към ранното предизвестие към хората. Идеята е да не допуснем жертви, акцентира Николов.

Министерството на околната среда, районното министерство и ние работим интензивно по дотъкмяване на картите за риск - ето това е нещо извънредно значимо, което ще ни даде цялостна картина къде можем да строим, къде отново можем да строим, само че с нараснала опаснот, къде е неразрешено да сторим, сподели още той и посъветва хората да извършват превантивните ограничения, както и предписанията на локалните управляващи, уточни гл. комисар Николов.

От Министерство на вътрешните работи оповестяват, че за последните 24 часа сигнали за наводнени приземни етажи, изби и елементи от уличната инфраструктура са постъпили за адреси на територията на областите Бургас, Хасково и Пловдив. В региона на град Средец пожарни екипи са направили отводнителни действия на 12 къщи и дворове. В резултат от преливане на микроязовир е залят част от пътя Харманли-Тополовград, при отбивката за село Коларово. Дванадесет сигнала за наводнени изби и два подлеза са получени и в пловдивската пожарна работа. На място незабавно са били изпратени избавителни екипи. Към момента няма данни за застрашени хора и обитаеми места.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР