Смолян. Днес на 9 май по традиция отбелязваме победата над

...
Смолян. Днес на 9 май по традиция отбелязваме победата над
Коментари Харесай

Мария Маргаритова, РИМ – Смолян: 3042 родопчани са се сражавали храбро в редовете на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война

Смолян. „ Днес на 9 май по традиция означаваме успеха над Хитлеристка Германия в края на Втората международна война в Европа. Това е ден, трансформирал се в знак на мира и вярата за свят без войни “. Това съобщи по време на честването на 74 години от края на Втората международна война и Деня на Европа в Смолян Мария Маргаритова – организатор от отдел „ Нова и най-нова история “ в Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Тя напомни, че на този ден през 1950 г в Берлин стартира летоброенето на един нов кротичък свят. „ От 1985 година ръководителите на страните от Европейски Съюз на свое съвещание в Милано вземат решение 9 май да бъде празнуван като ден на Европа. Оттогава до през днешния ден, 9 май символизира устрема към единение, мир и разцвет на Стария континент “, уточни Маргаритова.
Тя означи, че Втората международна война – най-кръвопролитна и жестока е едно от най-важните събития в историята на човечеството, трансформирало следвоенния свят и обрисувала параметрите на рисковия 20 век. „ По фронтовете и лагерите на гибелта във войната умират над 60 млн. души. В разгрома на Хитлеристка Германия своя дан дава и България. Тя е включена в състава на Трети украински фронт с главнокомандващ маршал Фьодр Толбухин. Тя има за цел да разгроми противниковите сили в Сърбия и Вардарска Македония и да прекъсне пътя за оттегляне на немските армии по долините на Морава, Вардар и Ибр. Участието на България във Втората Световна война коства на страната ни скъпи жертви. По бойните полета умират към 12 600 души. В редовете на българската войска, в заключителния стадий безстрашно се борят 3042 родопчани. Голяма част от тях са мобилизирани, а други отпътуват на фронта като доброволци. Те минават от пътищата на родината до Австрийските Алпи. Сражават се при Крива паланка, Страцин, Стражин, Куманово, Скопие и Ниш. В боевете при Балатонското езеро те бележат един от върховете на българската бойна популярност. По фронтовете в Сърбия, Македония и Унгария, 266 от тях умират със гибелта на храбрите и остават в пантеона на безсмъртието “, напомни Мария Маргаритова.
Тя добави, че през днешния ден се прекланяме пред паметта на милионите, сражавали се по фронтовете на войната, а паметта за тях е висша форма на нашата благодарност, която ще пребъде и никой и нищо няма да бъде забравено. „ От изключително значение е успеха, която се свързва с вярата за спокойно бъдеще и съгласие сред народите. Такова е посланието и на Денят на Европа. 74 години ни разделят от тези дни на подвиг и трагизъм. Необходимо е човечеството да премисли своята накърнимост, да се поучи от тези страшни уроци с вярата, че международните водачи, насърчени от своите нации, ще осмислят, че би трябвало да работят дружно за построяването на постоянен интернационален ред, който би поставил завършек на всички войни. Това е посланието на Деня на Европа “, сподели още Мария Маргаритова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР