Смолян. Четири села от община Смолян ще отбележат Петровден. Това

...
Смолян. Четири села от община Смолян ще отбележат Петровден. Това
Коментари Харесай

Четири села от община Смолян ще отбележат традиционните си празници на Петровден

Смолян. Четири села от община Смолян ще отбележат Петровден. Това са Стойките, Соколовци, Бостина и Полковник Серафимово. това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян. Кметство Соколовци ще означи обичайния си празник на 29 юни. Същия ден от 12.00 часа в двора на църквата ще бъде раздадена благословена софра. От 17.30 часа ще има национално забавление с оркестър „ Родопско въодушевление ”.
Стойките ще посрещне Петровден на 29 юни с тържествена св. Литургия в храм „ Св. св. Петър и Павел ”, която ще стартира в 8.30 часа. В 12.00 часа в двора на църквата ще бъде раздадена благословена софра. Днес от 18.00 часа ще бъде отслужена Вечерня. Храмът преди време празнува 130 години от построяването си и по този мотив беше ремонтиран и освежен.
Празникът на село Бостина, Петровден, ще бъде маркиран на 30 юни и 1 юли. На 30 юни (петък) ще се отслужи Тържествена света Литургия в църквата „ Св. св. Петър и Павел ”. От 12.00 часа ще бъде раздадена благословена софра. На 1 юли от 19.00 часа ще бъде открит празника на село Бостина. От 20.00 часа ще има национално забавление с оркестър „ Пампорово ” с началник Георги Кисьов. За положителното въодушевление на празнуващите ще пеят Даниела Димитрова и Димитър Керемедчиев. Ще има и тържествена заря.
Първият народен фолклорен фестивал „ С песните на Георги Чилингиров “ ще се организира на 1 и 2 юли в Полковник Серафимово. Това удивително събитие ще съпътства празника на селото.
Събитието е под патронажа на кмета Николай Мелемов. Организатори са община Смолян, кметство с. Полковник Серафимово и читалище „ Отец Паисий “ в родопското село. „ От 17 години желая да създадем подобен конкурс. Ето че тази година, с помощта на община Смолян и кмета Мелемов фестивалът ще се осъществя ”, разяснява ръководителят на читалището в село Полковник Серафимово Съби Кайджиев.
Организаторите - община Смолян, кметствата, читалищата и Църковните настоятелство при храмовете канят смолянчани и гостите на града да посетят празниците в селата, отдадени на Петровден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР