Смолян. Чест и удоволствие е да бъда в сърцето на

...
Смолян. Чест и удоволствие е да бъда в сърцето на
Коментари Харесай

Зам.-министър Амелия Гешева: Най-голямата заслуга на Ласло Наги за България, е че прави достъпна за унгарската аудитория родопска песен и творбите от българската поезия

Смолян. Чест и наслаждение е да бъда в сърцето на Родопите и да имам достойнството да ви поздравя от името на министъра на културата Боил Банов за двойния празник на Смолян, тъй като е празник, когато честваш обединяването на града си, само че и когато в този ден отваряш още едно културно пространство и откриваш обновената изложбена експозиция в къщата-музей Ласло Наги. Това съобщи при откриването на обновената експпозиция зам.-министърът на културата Амелия Гешева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . „ В културната история на всеки народ има създатели, чиито достижения надалеч надвишават рамките на националното творчество. Изложбата „ Кой любовта ще придвижи “ в памет на Ласло Наги включва значими мостри от изобразителното, предметното, поетичното завещание на създателя. С безспорният си гений той остава отпечатък върху две национални култури – унгарската, където минава съвсем целият му креативен път, и българската, която пленява сърцето му и демонстрира обилно ненадмината й хубост. Престоят му в Смолян не е траял дълго, само че той е по този начин превзет от чара на Родопите, че желае да остане вечно тук “, означи зам.-министър Гешева.
Тя уточни, че през днешния ден, с помощта на обновената експозиция, посетителят се допира до тази негова фантазия с впечатляващи ръкописи, стихове и сбирка от фонотипни издания на художествени творби. Най-голямата заслуга на Ласло Наги за България, е че прави налична за унгарската публика неповторимата родопска ария и привлекателните произведения от българската лирика. Предоставена е опция на публиката да се допре до креативния свят на Ласло Наги, да почувства силата на творчеството му и съм уверена, че изложбата ще се радва на необятна известност “, добави зам.-инистър Гешева. Тя изрече своята признателност на фамилията на поета, на съорганизаторите и съидейниците на тази концепция, на която сме очевидци през днешния ден – община Смолян, посолството на Унгария в София, Унгарският културен институт в столицата и несъмнено на Регионалният исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян, без който актуалното събитие би било невероятно. „ Пожелавам триумф на обновената експозиция. Неке живеем и работим по този начин, че да съхраняваме мостовете сред двете страни, да градим нови мостове сред поколенията – мостове наизуст и другарство “, сподели още зам.-министърът на културата Амелия Гешева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР