Смолян. 30 просветни и културни дейци получават годишната награда на

...
Смолян. 30 просветни и културни дейци получават годишната награда на
Коментари Харесай

Смолян: 30 просветни и културни дейци получават годишната награда на Общината

Смолян. 30 просветни и културни дейци получават годишната премия на Община Смолян. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Във връзка с 24 май – Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност, и на съображение Правилника за оценките на Община Смолян, за достижения в областта на образованието, науката, културата и публицистиката с Годишната премия на Община Смолян за 2019 година, със Заповед на кмета Николай Мелемов, се отличават:
- Ганка Костова Лазарова – основен преподавател в ДГ „ Слънце ” – Смолян. За използване на новаторски техники, за провокиране на детското мислене и самостоятелен метод към децата. За изявления в списания и сборници. За присъединяване с отчети и презентации в конференции и научни конгреси, измежду които научно-практическата конференция „ Подготовката на децата за учебно заведение – залог за сполучливо учебно образование ” и III-ти Международен конгрес „ Класика и нововъведения в предучилищната педагогическа процедура ”.
- Николина Анастасова Стратева – старши преподавател в ДГ „ Родопчанче “ – Смолян. За потребление на интерактивни способи на преподаване и другарство посредством театрализирана игра за стимулиране креативните качества на децата и приказките като опция за основаване на положителна среда за превъзмогване на експанзията. За иновационни форми на работа за запазване на българските фолклорни обичаи и патриотичното образование на подрастващите. За интензивно съдействие с родителската общественост.
- Детелина Чавдарова Царева – старши преподавател в ДГ „ Радост “ – Смолян. За съчетаване на обичайните способи на образование и образование със актуалните педагогичен практики. За високи резултати в работата с децата със специфични просветителни потребности и пълноценното им приобщаване към другите подрастващи. За артистични умения и стимулиране на децата за личностни изяви. За възпитаване на децата посредством полезностите, които са запазили националната ни еднаквост.
- Радостина Ангелова Кирилова – шеф модернист на ДГ „ Зорница ”-Смолян. За присъединяване в планове и стратегии. За научни известия, отчети и презентации в национални и интернационалните педагогичен конгреси. За поощряване на децата да мислят сериозно, да откриват и вземат решение проблеми, да бъдат създатели с развито въображение и съобразителност, да се грижат за общността, страната и околната среда. За пълноценно партньорство с родителската общественост. За откриването на музей в детската градина.
- Светла Ясенова Диева – старши преподавател в ДГ „ Веселушко ” – Смолян. За използване на познания и умения за креативна работа. За интензивно присъединяване в квалификационни курсове, измежду които „ Правата на детето в подтекста на гражданското обучение ”, „ Педагогическото взаимоотношение в детската градина ”, „ Аспекти на съдействие сред педагози и родители ”. За реализирани положителни резултати в ограмотяването и интеграцията на децата от ромската общественост. За присъединяване на нейните ученици в прояви на общинска равнище.
- Елена Антимова Караасенова – старши преподавател. ДГ „ Славейче ” – Смолян. За самостоятелен метод към децата, за подпомагането им да вършат избор и демонстрират творчество. За насърчаването на подрастващите да усвояват познания и умения за независим живот, за другарство, съпричастност и отговорност. За методическа и организационна поддръжка на новоназначени и стажант учители. За насърчаване и приобщаване на родителите на деца със специфични просветителни потребности и обучителни компликации.
- Ралица Живкова Нейкова – преподавател в ДГ „ Русалка ” – с. Търън. За интерактивни способи на образование и образование. За подготовката на бъдещите първокласници за акомодация в учебната среда. За стимулиране креативните изяви на децата. За правене на културния календар, сюжети за празници и открити уроци. За присъединяване в план ПУДООС и минипроекти за здравословно хранене, БДП и креативна работилница с децата. За интензивно съдействие с родителския актив, с учебното заведение, читалището и кметството в с. Търън. За принос в обогатяване материалната база на детската градина.
- Теменужка Кръстанова Пенева – основен преподавател, учител по химия и физика в СУ „ Св. св. Кирил и Методий ”- Смолян. За креативен способи на преподаване и обосноваване на учениците. За майсторски клас, взаимно със СУ „ Св. Климент Охридски ”, Българска академия на науките и IPPGO с лабораторията ЦЕРН – Швейцария. За интензивно включване в извънкласни и извънучилищни действия, в национални стратегии и планове. За присъединяване на учениците й в Детска полицейска академия и в други учебни прояви. За образуване на олимпиади и надпревари.
- Любка Михайлова Мандова – старши преподавател в начален стадий в ОУ „ Проф. доктор Асен Златаров ”- гр. Смолян. За новаторски способи на образование и основаване на креативна конюнктура. За реализирани отлични резултати на нейните ученици на Национално външно оценяване. За интензивно присъединяване в плановете „ Успех ”, „ Училищният двор – място за спорт, отдих и ековъзпитание ”, „ Твоят час ”. За преподаване в Неделно учебно заведение „ Ангелчета ” към храм „ Св. Неделя ” – гр. Смолян. За класиране на учениците й на челни места на олимпиади и надпревари.
- Величка Димитрова Камишева – основен преподавател в начален стадий в ОУ „ Стою Шишков ” – Смолян. За използване на модерни педагогичен и иновационни технологии. За класиране на нейни ученици на призови места в общински и регионални надпревари. За принос за достойното показване през 2019 година на ученика Веско Хаджийски на Националния кръг на олимпиадата „ Знам и мога ”. За интензивно присъединяване в създаването и реализирането на плановете „ Училището – работилница за фантазии ”, „ Успех ”, „ Твоят час ”, „ С грижа за всеки възпитаник ”.
- Росица Борисова Глухова – старши преподавател по физическо образование и спорт в ОУ „ Юрий Гагарин ” – Смолян. За присъединяване в интернационалните планове в региона на културата и спорта. За челните места на нейни ученици през образователната 2018/2019 в общински и регионални надпревари по бадминтон от Ученически игри. За присъединяване в построяването на учебни спортни площадки. За сполучлива работа с деца в риск и с техните фамилии. За дейното подкрепяне на млади учители.
- Златка Димитрова Табакова – старши преподавател в начален стадий в ОУ „ Иван Вазов ” – гр. Смолян. За проявен реформаторски дух посредством потребление на електронни платформи. За принос като базов преподавател към филиала на ПУ „ П. Хилендарски ” в гр. Смолян. За работата по плана за новаторско образование в направление „ Роден език ” – с мото „ В търсене на положителното ”. За интензивно присъединяване на нейни възпитаници в начинания по Националната тактика за поощряване и повишение на грамотността. За сполучливата интеграция на деца със специфични просветителни потребности.
- Северина Асенова Соколова – старши преподавател по математика и физика в СУ „ Отец Паисий ”- гр. Смолян. За използване на новости в педагогическата процедура. За класиране на призови места на нейни възпитаници в математическите шампионати и надпревари „ Стоян Попратилов ”, „ Черноризец Храбър ” и „ Перперикон ”, в Коледно и Великденско математическо съревнование, в Национален конкурс SUPER STEM. За креативен хрумвания в създаването на учебни планове. За управлението на група за занимания по ползи „ Математиката към нас ”.
- Мария Костадинова Консулова – старши преподавател по история и цивилизация в Езикова гимназия „ Иван Вазов ”-Смолян. За иновационни подходи в преподаването. За провокиране интереса на учениците към историята – образователен предмет, друг от чуждоезиковия профил на учебното заведение. За учредяването на клуб „ Дебати ” в гимназията. За управлението на клуб „ Млад краевед ” с голям брой локални и национални изяви. За проявени лидерски и организационни качества и възобновяване традициите на ЕГ „ Иван Вазов “.
- Недялка Йорданова Куклева – основен преподавател по химия и запазване на околната среда в ППМГ „ Васил Левски ” – гр. Смолян. За деен принос в образуване и съгласуване на положителни учебни практики за качество на образованието и използване на интерактивни способи. За сполучливо показване на учениците й на кандидатстудентските изпити по химия. За управлението на учебния клуб „ Дебати “. За образуване на учебни и общоградски надпревари по диспути. За активността й като координатор за Смолян на Дружеството на Организация на обединените нации в България.
- Малинка Веселинова Кисимова – старши преподавател по география в прогимназиален стадий в ОУ „ Св. св. Кирил и Методий ” – с. Момчиловци. За триумфа на неин възпитаник, който през 2018 година показва Област Смолян на Национален кръг на олимпиада по география и стопанска система в град Стара Загора. За присъединяване през образователната 2018/2019 година на три нейни възпитанички в олимпиади на регионален кръг. За принос в създаването и реализацията на план по Национален парк „ Ученически олимпиади и надпревари ”.
- Силвия Замфирова Кейванова – старши преподавател по биология и химия в ОУ „ Стою Шишков ” – село Търън. За въвеждане на интегрирани уроци по два образователни предмета с близки тематики. За номиниране на неин ученик за присъединяване в Национален кръг на олимпиада по биология. За използване на интерактивен способ на организация на образователните часове. За управлението на плана „ Ученици в деяние ”. За образуване на уроци за повишение на дигитално-медийната просветеност на възпитаници и родители.
- Милка Асенова Чилингирова – старши преподавател целодневна организация на образователния ден в начален стадий в ОУ „ Св. св. Кирил и Методий ” – с. Смилян. За интерактивни способи на преподаване. За сполучлива работа със смесени групи от възпитаници. За подготовката на учениците от IV-ти клас за НВО по формата PIRLS. За насърчаване самостоятелните благоприятни условия на децата. За методическа поддръжка на младите учители и стажанти. За обосноваване на учениците си за присъединяване в извънкласни действия.
- Еманоила Петрова Величкова – старши преподавател по британски език в ПГИ „ Карл Маркс ” – гр. Смолян. За използване нововъведения в образованието. За попечителство на млади учители по британски език. За отлични резултати на нейни възпитаници на национални надпревари, олимпиади и НВО. За дългогодишна работа в планове по стратегии „ Леонардо ”, „ Коменски ”, „ Успех ” и „ Твоят час ”. За класиран през образователната 2018/2019 година възпитаник на второ място в страната на Национално съревнование за икономисти на британски език от календара на МОН, и класиран възпитаник на регионален кръг на олимпиада по британски език, посочил доста положителни резултати.
- Стефка Костадинова Гайдева – Щърбова – старши преподавател по тамбура в НУФИ „ Широка лъка “ – с. Широка лъка. За присъединяване в подготовката на художествено-творческите изяви на НУФИ „ Широка лъка “. За нейните ученици, лауреати на състезанията „ Руско Стефанов “ – гр. Сунгурларе, „ Орфеево изворче “ – гр. Стара Загора, „ Орфееви гении “ – гр. Пловдив, „ Широка лъка пее, свири и танцува “. За извънреден принос за образуване и осъществяване на Фолклорния конкурс „ Широка лъка, пее, свири и танцува “ през 2019 година.
- Милка Ненкова Матева – библиотекар, специалист, завеждащ отдел „ Изкуство “ в Регионална библиотека „ Николай Вранчев “ – гр. Смолян. За високо резултатната й работа при организирането и провеждането на културни събития и прояви за общността и потребителите на библиотеката. За осъществени през 2018 година под нейно управление и концепция многочислени изложения и културни събития, като фотографски фотопленер „ Смолян – перлата на Родопите “, концерт под надпис „ Поезия и музика “ на Димитър Неделчев и дует „ Кристали. Всички проведени културни събития са отбелязвани с разнородни начинания – витрини, виртуални изложения, беседи.
- Катя Василева Савова – художник и дълготраен учител. За дългогодишната и работа като учител, старши помощник и завеждащ катедра „ Художествено естетически цикъл “ за интервала 1991-1998 година към Учителски институт „ Дичо Петров “ – гр. Смолян, за реализацията на известни независими и общи изложения с видни български художници, проведени както в страната, по този начин и в чужбина. За присъединяване в конференции в София, Благоевград и Храдец Кралове – Северна Чехия, пленери в разнообразни региони на страната и в чужбина.
- Недялка Манолова Гергьовска – публицист, кореспондент на Агенция и Радио „ Фокус “ в Смолян. За отстояване правилата на обективната публицистика и безпристрастното отразяване на всички гледни точки, за ярките и въздействащи публицистични материали и излъчвания за град Смолян и района, станали притежание на цяла България.
- Мария Иванова Дерекьовска – създател и преподавател, дълготраен секретар на Клуб на дейците на културата – гр. Смолян. За всеотдайната й работа към Клуба на дейците на културата. За неоценимия принос в систематизирането и разнообразяването на активността на клуба и привличането на младежи в света на изкуството. За извършените през последните три години под нейно управление 17 юношески прояви на деца, с възрастова граница от детска градина до междинни учебни заведения и гимназии.
- Сашка Асенова Иванова – артист-хорист в състава на Фолклорен отбор „ Родопа “– гр. Смолян “ от 1981 година За проявения висок професионализъм, разпоредителност и креативен метод в работата на ансамбъла. За непрестанния й блян към персонално рационализиране. За удостояването й със „ Златна лира ” от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Сашка Иванова е главен реализатор в хоровия състав на Ансамбъл „ Родопа “ – гр. Смолян.
- Десислава Минчева-Тодорова – актриса в Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “ – гр. Смолян – от 2007 година – за изиграните редица основни функции в спектаклите „ Румеу и Жолиета от Дунюву “, „ Чичовци “, „ Рибарски свади “, „ България ЕООД “ и други Носител на многочислени награди за актьорските си умения от национални и интернационалните фестивали. Носител на премията за най-хубава женска роля и за извънредно актьорско достижение на фестивалите: „ Двама са малко, трима са доста “ в Пловдив през 2006 година, „ Албамоно “ в Албания, „ Стар Гала “ в Румъния през 2007 година, „ Гумбекови дни “ в Хърватска през 2009 година Носител на премия за блестящо художествено наличие за спектакъла „ Аз душата “ на Международния фестивал „ Панаир на куклите “ в София през 2018 година Със спектаклите „ Кокошка с брошка “ и „ Жълто “ актрисата е удостоена и с премия за систематична работа с деца “ на фестивал в Търговище, а през 2017 година със спектакъла „ Аз душата “ печели премия за най-хубава актриса на фестивала „ Пиеро “ в Стара Загора. През 2019 година в спектакъла „ Филифьонката, която вярваше в бедствия “ на ДКТ – Бургас, в който Десислава Минчева-Тодорова играе основна роля, печели премията „ Икар “ за най-хубав куклен спектакъл.
- Светла Стоянова Гергьовска – живописен началник, учител по пиано и солфеж в Детска музикална школа към НЧ „ Кирил Маджаров-1866 “ – гр. Смолян, кв. Устово – за дългогодишната й музикално-педагогическа и изпълнителска активност в читалище „ Кирил Маджаров-1866 “. За поддържането и развиването на Детската музикална школа. Светла Гергьовса е дълготраен корепетитор на Смесен хор „ Родопски звуци “, живописен началник на Мъжка вокална група „ Смоляни “ и на Детска вокална група „ Сладурани “, уредник на разнообразни типове действия, типичен и мултимедийни концерти в читалище „ Кирил Маджаров-1866 “.
- Цветанка Тинкова Илиева – секретар на НЧ „ Орфееви гори-1870 “ – гр. Смолян, кв. Райково, режисьор, началник на Младежки спектакъл „ Ирис “. За проявения висок професионализъм и непрекъснат блян към персонално рационализиране. Ревностен страж и познавач на националното творчество, обичаите и традициите на Родопите. През 1993 година Цветанка Илиева слага началото на Младежки спектакъл „ Ирис “, правоприемник на спектакъл „ Изгрев “, като стартира да работи с млади дарования от целия град и района. През театралната й школа са минали повече от 250 ученици. Цветанка Илиева има повече от 30 театрални постановки и режисира всички концертни и други театрални изяви на читалището от общата художествена активност. Цветанка Илиева е режисьор на постановките „ Котаракът с чизми “, „ Джуджето и седемте Снежанки “, „ Най-чудното знамение “, „ Нирвана “ от Константин Илиев, „ Моцарт “ от Иван Радоев, „ Приказки “ от Йожен Йонеско, „ Междучасия “от Кънчо Стойчев, „ Женско царство “ по Ст. Л. Костов, „ Снежната кралица “ по Ханс К. Андерсен и други
- Васка Иванова Мавродиева – секретар на НЧ „ Светлина-1925 “ – с. Момчиловци – за проявения висок професионализъм и безрезервност в региона на популяризирането на културно-историческото завещание и издигане ролята на читалището, като институция с образователно-възпитателна функционалност. За тридесетгодишната й работа, отдадена на читалището. За изключителния й принос за визията на читалището все още и провеждането на голям брой просветителни начинания, ориентирани към разнородна публика.
- Гергана Анастасова Чотрева – читалищен активист, организатор на Етнографския музей, секретар на НЧ „ Екзарх Стефан-1872 – с. Широка лъка – за нейната високо професионална работа при запазване и разпространение на локалните обичаи, традиции и фолклорно благосъстояние, за използването на новаторски метод в разнообразната читалищна активност, за нейната креативност и неуморност при организирането и провеждането на доста читалищни начинания.
Годишните награди имат парично изражение в размер на 200 лева и са съпроводени със „ Значка на Смолян ”. Предложенията за наградените са направени от техни педагогичен и креативен организации.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР