Смолян. 12 дарители на Регионален исторически музей Стою Шишков“ –

...
Смолян. 12 дарители на Регионален исторически музей Стою Шишков“ –
Коментари Харесай

Смолян: 12 дарители на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян получиха грамоти по повод Международния ден на музеите

Смолян. 12 донори на Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян получиха грамоти във връзка Международния ден на музеите, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Смолян . На специфична гала в залите на Музея, те получиха своите самопризнания от шефът на институцията Таня Марева. По-голямата част от даренията са от Смолянска област, само че има и от други области. За принос в обогатяване на музейните фондове на РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян получават дарителски грамоти: доктор Стефан Герджиков, доктор Ирена Тодорова, Гавраил и Мария Сивкови, Димитър Радичев, Екатерина Шишкова, Емилия Алдумирова, Галина Ганова, Захарина Куцева, Сийка Букова, Дора Згурова и Йорданка Цветкова. За донор на 2019 година бе оповестена Славка Радичева, която с изключение на грамота, получи и почетен знак от музея.
Директорът на музея Таня Марева съобщи, че тези награди се връчват всяка година в навечерието на Международния ден на музеите от 10 години насам. „ Грамотите на донорите – хора и институции, се връчват за принос в развиването на музея и за одобряването му като културен институт на територията на Смолян, страната и региона и в интернационален аспект. Отличените донори са за интервала от 18 май 2018 до 17 май 2019 май и те вписват имената си в златната книга на дарителството в нашия музей. Всеки получава дарителско удостоверение с неповторим следващ номер и то се вкарва в книга-регистър за дарителските свидетелства и след стотици години книгата ще е реалност и донорите ще се помнят от поколенията “, означи Марева.
Тя изрази вяра дарителството в Смолян да продължава и посочи, че то е доста мощно на всички места в България. Марева уточни, че неотдавна са получили скъпо подаяние. „ Благодарение на дарителски жест от София, във фондовете на музея в Смолян попадна особено отсечената за Българското европредседателство възпоменателна монета. Това е доста скъпо подаяние макар че е близо във времето, защото общия брой на тези монети е 1000 в света. Този вид монети се продават сред 800 и 1000 лева Един подобен собственик на монета, получел я за заслуги в организацията на Европредседателството, е решил, че музеят в Смолян е мястото, където желае да се съхранява тази монета. Освен в Националния исторически и в Националния военно-исторически музей, единствено в музеят в Смолян притежаваме тази монета “, уточни Марева. Тя прикани хората да са смели и да подаряват на фонда на музея сходни скъпи предмети, които да се съхраняват при тях и да останат за поколенията.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР