Смисълът им е в прекъсването на връзката - постоянното внимание,

...
Смисълът им е в прекъсването на връзката - постоянното внимание,
Коментари Харесай

Бягство: усамотени къщи за дигитален детокс

Смисълът им е в „ спирането на връзката ” - непрекъснатото внимание, което цифровите ни устройства изискват от нас

Можем да избягаме от терора на „ терора ” на електрониката – във вилите за “дигитален детокс”
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора търсят усамотение и тишина, с цел да си починат от непрекъснатия тормоз на цифровите устройства над сетивата. Оказва се, че до момента в който за някои „ бягството ” е наслаждение, за други това си е нова ниша в бизнеса: уединените вили за „ цифров детокс ”.

Наричат ги вили, „ кабини ” или „ къщи за бягство ”. Концепцията е елементарна – семпли, дребни къщички измежду природата, надалеч от градския звук и най-много от тероризма на електрониката. Така човек се потапя в успокоение, усамотение и другарство с природата. Парадоксално или не, престоят в такива убежища към този момент е услуга, която се предлага в профилирани онлайн платформи, отдадени на цифровия детокс – изпращането на хората в уединени къщички за отмора от света на джаджите.

Къщите за бягство са дребни и всекидневно се намират в селски региони, близо до градовете, най-често измежду гората или на планински скат. Смисълът им е в „ спирането на връзката ” – непрекъснатото внимание, което цифровите ни устройства изискват от нас – по тази причина в тези кабини няма доста техника и електроника. Те подготвят човек да прекара повече време на открито, навън.

Нямат тв приемници и WiFi. Вместо това обаче имат сейф за заключване на телефона – при положение, че човек желае да се отърве от основния деспот всред всичките си джаджи. Е, това е алтернатива, не е обвързване. Навярно някой би се запитал дали, освен това състояние, във въпросните къщи има тоалетна хартия? Има, има всички улеснения!

Как работят „ кабините ”

Регистрирането за „ кабина ” за цифров детокс е толкоз елементарно, колкото и резервирането на хотел. Човек би трябвало да посети платформа – уебсайт за резервации – да си избере изходната точка, да уточни какъв брой хора ще има в групата му. Тогава всекидневно следва да му се предложи календар с дати за резервация. Който желае да направи резервация за почивни дни, всекидневно би трябвало да изпрати си колкото се може по-рано. Естествено, лятото и почивните дни през седмицата са по-скъпи.

При резервация гостът получава имейл с точния адрес на „ къщата за бягство ”. Едва на сутринта в първия ден от престоя си компанията изпраща по имейл името на къщата и код-ключ за отключването на вратата.
още по тематиката
Най-често в такива кабини има едно двойно легло плюс разтегателен диван или пък две двуетажни кревати. В общия случай могат да се настанят двама, трима или четирима души.

Има и цели комплекси от къщи за усамотение и отмора. Кабините са ситуирани на разстояние една от друга, скрити сред дърветата, без директна видимост между тях. Гостите могат да седнат да хапнат навън, без да имат чувството, че съседите им броят хапките. Може да се слуша музика, само че следобяд и след 10 вечер би трябвало да се пази тишина.

След като е направена резервация през платформа за къщи за усамотение и е платено онлайн, напускането на такава „ кабина ” също е елементарно. Има писмени указания къде да се остави прането, да се изгасят лампите и да се заключи вратата.

Минимализъм и чудни гледки

Повечето къщи от този вид са минималистично обзаведени. Имат единствено най-необходимото. Освен леглата с прелестни матраци и пухкави завивки има дребна кухня, както и баня с течаща вода – човек може да си вземе душ след прелестната разходка. В банята всекидневно се намира всичко, което и в банята на един хотел – шампоанчета, еликсир, душ-гел, хавлии – истински дребен спа-център.

Обичайно къщите за бягство имат отопление, тъй че в хладно време никой не студува – по този начин де, цифровият детокс не значи безусловно престояване в спартански условия! Интериорът е спретнат по този начин, че до леглото да има огромен прозорец, тъй че първото нещо, което човек вижда при събуждането си утрин, е възхитителен аспект към дивата природа на открито. Разбира се, има и щори или капаци за тези, които мечтаят да се наспят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР