Смирени, но все така изпълнени с енергия: плажните зверове на

...
Смирени, но все така изпълнени с енергия: плажните зверове на
Коментари Харесай

Зелена светлина“: Кой е холандският Леонардо?

Смирени, само че все по този начин изпълнени с сила: плажните зверове на Тео Янсен заеха почетно място в Музея на Леонардо да Винчи в Милано.

Признание, което холандският създател получи поради умеенето си да улавя силата напразно и с нея да вдъхва живот на фигури.
Тео Янсен: Малко е пресилено да ме назовават Холандския Леонардо, само че това доста ме ласкае. Леонардо постоянно е участвал в живота ми. Вдъхнових се от него още като бях дете. Особено от летящите му машини. Така че Леонардо постоянно е бил до мен. До този миг, в който съм в Музея Леонардо да Винчи.
13-те фигури в Музея са направени от пластмасови предмети от всекидневния живот на хората. Друго умеене, което има Тео Янсен. Физик по обучение, той от дълго време е разкрил по-далечни измерения на науката. Обича да споделя, че границата сред техниката и изкуството е единствено в мозъците на хората, а в действителността тя не съществува.
Тео Янсен: Да, за мен няма граница сред просвета и изкуство.
Резултатът са Пясъчните му зверове. Съчленени с доста самообладание и точност, тези структури поразително припомнят за живи същества. Особено когато уловят вятъра и трансфорат невидимата му сила във очевидно придвижване.
Тео Янсен: Не знам за какво го върша. Все едно да попитате някой родител: „ Защо гледаш децата си? ". Веороятно ще отговори „ тъй като ги обичам ". Но родителите постоянно имат проблеми с децата си, а това не ги отхвърля да се грижат за тях. Е, тези зверове са моите деца. И аз също се пробвам да ги направя самостоятелни. Опитвам се да ги отгледам, да има развиване в тяхното битие. Надявам се, че един ден, когато ги изведа на плажа, те ще могат да оцелеят и без мен. Точно като чайките и другите животни, които са край нас.
Същите творения на природата, които са вдъхновявали и Леонардо. Същите, чиято конструкция продължава да учудва хората със съвършените си пропорции и функционалност даже и в днешния, високотехнологичен свят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР