Сминдухът има способността да помогне за увеличаване на производството на

...
Сминдухът има способността да помогне за увеличаване на производството на
Коментари Харесай

Сминдух – Билка с впечатляващи ползи за здравето

Сминдухът има способността да помогне за увеличение на производството на кърма при кърмачки, за контролиране на кръвната захар и повишение на равнищата на тестостерон. Той е обвързван и с други евентуални изгоди за здравето, само че са нужни спомагателни изследвания.

Билката сминдух е с дълга история в различната медицина, се употребява постоянно в индийската кухня и като хранителна добавка.

Тази билка предлага необятен набор от евентуални изгоди за здравето.

Статията дава изчерпателна информация за сминдуха, в това число неговите преимущества, странични резултати и разнообразни използва.

Какво съставлява билката сминдух?

Сминдухът, научно прочут като (Trigonella foenum-graecum), е растение с височина към 60–90 сантиметра. То се отличава със зелени листа, дребни бели цветя и шушулки, които съдържат дребни, златисто-кафяви семена. ( 1 )

От епохи сминдуха е бил употребен в китайската различна медицина за лекуване на разнообразни кожни и други болести.

Освен това сминдуха служи като нормална фалшификация и сгъстител в семействата и може да се откри в необятна гама от артикули, в това число сапун и шампоан.

В индийската кухня както семената, по този начин и прахът от сминдух постоянно се включват поради тяхното хранително наличие и леко сладостен, орехов усет.

Хранителна информация:

Една супена лъжица равна на 11 грама цели семена от сминдух съдържа няколко хранителни субстанции, в това число: ( )

  • Калории: 35
  • Фибри: 3гр
  • Белтъчини:  3гр
  • Въглехидрати: 6гр
  • Мазнини: 1гр

Ефекти върху производството на кърма

Кърмата се смята за най-благоприятен източник на храна за здравословното развиване на бебето. Въпреки това, някои хора може да се сблъскат с провокации при производството на съответно количество.

Въпреки че медикаментите с рецепта нормално се употребяват за увеличение на производството на кърма, има проучвания, които демонстрират, че сминдуха може да бъде естествена и безвредна опция.

В 14-дневно изследване, включващо 78 нови майки, беше открито, че потреблението на билков чай със семена от сминдух води до увеличение на производството на кърма, което води до усъвършенствано наддаване на тегло за техните бебета. ( 4 )

Друго изследване, извършено през 2011 година, разделя 66 майки на три групи: едната получава чай от сминдух, втората получава плацебо, а третата е без добавка. Обемът на изцеденото кърма се усилва доста в групата на сминдух спрямо контролните групи. ( 5 )

Въпреки че тези изследвания употребяват билков чай от сминдух вместо добавки, евентуално е добавките да дадат сходни резултати.

Въпреки че това проучване е обещаващо, значимо е да се консултирате със здравен експерт, с цел да отговорите на всевъзможни терзания или въпроси по отношение на производството на кърма.

Ефекти върху равнищата на тестостерон при мъжете

Добавките от сминдух нормално се употребяват от мъжете за повишение на равнищата на тестостерон, а някои изследвания оповестяват за позитивни резултати, в това число нараснало либидо.

В изследване, при което участниците са приемали 300 мг сминдух два пъти на ден в продължение на 8 седмици дружно с подготовка за резистентност, се следи доста повишение на равнищата на тестостерон при мъжете. Освен това, тези участници са имали понижаване на телесните мазнини без понижаване на мускулната мощ. ( 6 )

Друго изследване, извършено в продължение на 6 седмици, включва 30 мъже, които одобряват добавка, съдържаща 600 мг дестилат от сминдух, дружно с магнезий, цинк и витамин B6. Целта е да се оценят измененията в половата функционалност и либидото. Повечето участници оповестяват за усъвършенствана полова функционалност и нараснала мощ. ( 7 )

Въпреки тези констатации са нужни спомагателни проучвания, с цел да се откри по-ясно схващане на резултатите от добавките със сминдух в този подтекст.

Може да помогне за управление на диабета и равнищата на кръвната захар

Сминдухът е посочил капацитет за подкрепяне на метаболитни положения, изключително диабет. ( 8 )

В изследване, човеци с диабет вид 2, които са консумирали 5 грама прахуляк от семена от сминдух два пъти на ден в продължение на 2 месеца, са имали усъвършенствания в разнообразни маркери. Те включват понижени равнища на кръвната захар на гладно, коремни мазнини, показател на телесна маса и хемоглобин A1c, който е знак за дълготраен надзор на кръвната захар. ( 9 )

Високото наличие на фибри в праха или семената на сминдух може да способства за позитивния му резултат върху регулирането на кръвната захар, даже при хора без диабет. Всъщност замяната на 10% от рафинираното пшенично брашно със сминдух на прахуляк в кифли и хлебчета докара до доста понижаване на равнищата на кръвната захар след хранене при хора без диабет. ( 10 )

Други изгоди за здравето от сминдух

Сминдухът обичайно се употребява за разнообразни цели, макар че научните доказателства за доста от неговите използва са лимитирани.

Предварителните проучвания демонстрират, че сминдухът може да има евентуални изгоди в следните области:

  • Контрол на апетита: Някои изследвания демонстрират понижаване на апетита и приема на мазнини. В 14-дневно изследване участниците непринудено понижиха общия си банкет на мазнини със 17%. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 ) ( 14 ) ( 15 )
  • Нива на холестерол: Има доказателства, че сминдухът може да помогне за намаление на равнищата на холестерола и триглицеридите. ( 16 )
  • Облекчаване на киселини: Малко пилотно изследване откри, че сминдухът понижава признаците на чести киселини, сравнимо с резултатите на антиацидни медикаменти. ( 17 )
  • Противовъзпалителни свойства: Сминдухът показва противовъзпалителни резултати при изследвания върху животни, само че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се удостовери резултатът му при хора. ( 18 ) ( 19 ) ( 20 )

Освен това прегледите на обичайна медицина и анекдотичните отчети демонстрират, че сминдухът може да има позитивен резултат върху метаболизма, храносмилането и разнообразни други положения. Необходими са обаче повече научни проучвания в поддръжка на тези изказвания.

Как да употребявате сминдух

Сминдухът е постоянно срещана съставна част в доста добавки, само че целесъобразната доза може да варира според от съответната формула. Няма общоприета доза, използвана за всички добавки.

Подходящата доза може също да се разграничава според от съответните изгоди, които търсите. За задачите, свързани с тестостерона, проучванията нормално употребяват дози, вариращи от 250 до 600 мг дестилат от сминдух. ( 22 ) ( 23 )

От друга страна, изследвания върху производството на кърма са употребявали дози от почти 1 до 6 грама.

За други области на проучване са употребявани по-високи дози. Например, изследвания, фокусирани върху понижаващите холестерола и кръвната захар резултати на сминдух, демонстрират, че дози сред 5 и 25 грама може да са най-ефективни. ( 24 ) ( 25 )

Обикновено се предлага приема на добавки преди или по време на хранене. Тъй като сминдухът оказва помощ за контрола на кръвната захар, може би е най-добре да го приемате дружно с най-богатата на въглехидрати храна за деня.

Винаги следвайте инструкциите за дозиране, посочени на етикета на добавката, като в случай че имате някакви подозрения, консултирайте се със здравен експерт за насоки.

Безопасност и странични резултати

Сминдухът нормално се смята за безвреден за множеството хора. ( 26 )

Въпреки това, както при доста добавки, има известия за по-малко съществени странични резултати като диария и неприятно храносмилане, макар че те са най-вече анекдотични.

Някои хора също могат да изпитат понижаване на апетита, което може да бъде проблематично за тези с хранителни разстройства или тези, които се стремят да наддават на тегло.

Има известия за неповторима и леко сладникава телесна миризма, обвързвана с прибавянето на сминдух, само че това не е доказано.

Поради въздействието му върху равнищата на кръвната захар, би трябвало да се внимава, когато се употребява сминдух дружно с медикаменти за диабет или други добавки, които намаляват кръвната захар.

Проучванията при животни допускат, че извънредно високите дози сминдух могат да доведат до разнообразни неподходящи резултати, в това число увреждане на ДНК, понижена плодовитост, неврологични проблеми и нараснал риск от импровизиран аборт. ( 27 )

Въпреки това е значимо да се означи, че тези странични резултати не са доказани при хора и дозите, употребявани в изследванията, са извънредно високи. Въпреки това, някои откриватели показаха опасения по отношение на използването на добавки от сминдух.

Преди да започнете каквато и да е нова добавка, постоянно е целесъобразно да се консултирате със здравен експерт. Освен това се уверете, че приемате безвредна и подобаваща доза.

Заключение

Сминдухът, билка, постоянно употребена в различната медицина, предлага набор от евентуални изгоди за здравето.

Изследванията демонстрират, че сминдухът може дейно да намали равнищата на кръвната захар, да увеличи равнищата на тестостерон и да насърчи производството на кърма при кърмачки.

Освен това сминдухът демонстрира заричане за понижаване на равнищата на холестерола, битка с възпалението и подкрепяне на контрола на апетита, макар че са нужни спомагателни изследвания, с цел да се схванат изцяло неговите резултати в тези области.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР