Смея се, когато го атакуват като Сделката на века, защото

...
Смея се, когато го атакуват като Сделката на века, защото
Коментари Харесай

"План Маршал за Палестина" - с $50 млрд. Тръмп разчита да усмири Близкия изток

Смея се, когато го нападат като " Сделката на века ", тъй като това ще бъде " Шансът на века ", в случай че имат куража да се възползват от него. "

Така разяснява Джерад Къшнър амбициозния проект на президента Доналд Тръмп за споразумяване на продължаващият десетиления наред проблем със ориста на палестинците. Той би трябвало да бъде показан на огромна среща в Бахрейн на 25-26 юни и планува 179 инфраструктурни и бизнес планове на обща стойност 50 милиарда $ за период от 10 години.

" Ройтерс " популяризира извънредно първите детайлности, след две изявленията със зетя на американския президент и запознаване с докуменните за интернационалния конгрес. Къшнър съпоставя начинанието с Плана " Маршал " за възобновяване на Европа след Втората международна война. Разликата е, че тогава парите пристигнаха от бюджета на Съединени американски щати, а в този момент бремето би трябвало да се поеме от други страни.

Тръмп " би направил огромна инвестиция в проекта ", в случай че има добър механизъм за ръководството му, добавя той. Но Къшнър не показва никаква сума, а президентът е прочут с нежеланието си Америка да отпуска милиарди за интернационална помощ.

Ето главните моменти от проекта, текстът на публикацията продължава след графиката:

Без израелци и палестинци

Къшнър приготвяше плана в дълбока загадка в продължение на повече от две години и един от главните проблеми си остава съмнението на палестински водачи, че Съединени американски щати ще предложат договорка, в която ще се желае против многомилиардни вложения да се откажат от самостоятелна страна. Палестинците бойкотират срещата в Манама идната седмица и отхвърлят за беседват с Вашингтон, откакто Тръмп призна през 2017 година Ерусалим за столица на Израел. Кашнър твърди, че палестински бизнес водачи са удостоверили присъединяване си на форума, само че не показва имена. Според инспекция на " Ройтерс " съвсем никой от бизнесмените от Рамала - " столицата " на Западния бряг, няма да пътуват до Бахрейн.

Израел не е поканен, тъй като няма да има и палестинска делегация. Израелската преса писа тези дни, че по този начин Вашингтон се пробва да отбрани форума от обвиняване, че е " произраелски ". В Бахрейн ще има израелска бизнес делегация, както и представители на Международния валутен фонд и Световната банка.

 Керамична реклама за план, финансиран от американската Агенция за интернационално развиване (USAID) в Хеброн на Западния бряг.
© Reuters

Керамична реклама за план, финансиран от американската Агенция за интернационално развиване (USAID) в Хеброн на Западния бряг.

" На първо място стопанската система " - това е правилото, залегнал в основата на концепцията за възкръсване на мирния развой сред Израел и палестинците. Но на Къшнър няма да му е елементарно да го " продаде " - както на мощно скептичните страни в региона, по този начин на евентуалните донори и частния бизнес по света. Проблемите са доста - от сигурността до корупцията и възползването от самодейността на групировката " Хамас ", която управлява Ивицата Газа и постоянно атакува Израел. От своя страна, Израел има противоречиво наличие на доста места в Западния бряг и обсада против Газа, възпрепятстваща придвижването на хора, артикули и услуги.

Администрацията на Тръмп се надява други страни - изключително тези от Персийския залив, както и частни вложители, да дават множеството от средствата за специфични очакван фонд, споделя Къшър.

Близо половината средства са планувани за планове в прилежащите на Израел страни, където живеят стотици хиляди палестинци. От вложения в Египет, да вземем за пример, може да се възползва Синайският полуостров, граничещ с Газа. Но не е планувано нищо за обитаемият най-вече с араби Източен Ерусалим, където палестинците не престават да упорстват да открият своя столица.

 Демонстрация на палестинци срещу новия проект, проведена в Газа, следена от ислямското придвижване
© Reuters

Демонстрация на палестинци срещу новия проект, проведена в Газа, следена от ислямското придвижване " Хамас ".

Мирен проект като бизнес проект?

Къшнър счита, че всичко може да се промени поради промяна на формулата - в детайли създаден план по план проект, само че мнозина експерти по Близкия изток споделят, че са дребни възможностите за триумф в регион, където са се провалили не една мирна самодейност на Съединени американски щати.

Изглежда, че 38-годишният Къшнър, влезнал в политиката като тъста си от имотния бранш на Ню Йорк, гледа на миротворческата активност като на бизнес интервенция, споделят анализатори и някогашния публични чиновници на Съединени американски щати. Опитът му първо да изкара икономическите цели пред политическите в действителност подценява действителностите на този спор, споделят доста специалисти пред " Ройтерс ". " Това е безусловно откъснато от логическата поредност, тъй като израелско-палестинският спор се движи от остарели рани и противоречащи си искания към територии и свети места ", разяснява Аарън Дейвид Милър, някогашен договарящ за Близкия изток за администрации на президенти от Републиканската и Демократическата партии.


© Reuters

" Не можеш да прокарваш стопански проект без да решаваш и политическите въпроси ", споделя и Къшнър. Администрацията, " ще се заеме с тях на по-късен стадий ". Втората фаза от мирния проект е планувано да бъде показана най-рано през ноември - година преди президентските избори в Съединени американски щати. Къшнър изяснява за " Ройтерс ", че първата фаза стартира с стопански тласъци, с цел да покаже на палестинците капацитета за едно бъдеще на разцвет, в случай че се завърнат на масата за договаряния за мирна договорка.

И в Белия дом не пронят огромни очаквания за форма в Манама - тъкмо против Иран в миг на доста високо напрежение в връзките на Техеран и Съединени американски щати. Самият Къшнър назовава срещата Работилница " Просперитет за мир " и " визия ", а не фиктивен проект, за който се чака още на място държавни управления да поемат ангажимент за финансово присъединяване. Прост още бъде показан проект и няма да има полемики по него, добавя той. " Малка победа е фактът, че всички ще се съберем, с цел да се изслушаме и да участваме. Палестинските водачи можеше да дойдат и да приказват и никой нямаше да е срещу това. "

 Руините на Международното летище
© Reuters

Руините на Международното летище " Рафа " в южната част на Ивицата Газа. То е намерено от президента Бил Клинтън през 1998 година, само че бе бомбардирано и разорано от израелски булдозери по време на втората интифада няколко месеца след атентатите от 2001 година в Съединени американски щати.

И преди са били предлагани стопански стратегии за мир в региона, само че проектът на Къшнър наподобява е най-детайлният до момента - два документа върху общо съвсем 130 страници, изпъстрени с таблици, разбивки на суми и стопански прогнози.

 Останки от сирийски танк ръждясват в потока Хермон в резерват на окупираните от Израел през 1967 година Голански възвишения.
© Reuters

Останки от сирийски танк ръждясват в потока Хермон в резерват на окупираните от Израел през 1967 година Голански възвишения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР