"Смея да твърдя, че България е държавата, която най-силно подкрепя

...
"Смея да твърдя, че България е държавата, която най-силно подкрепя
Коментари Харесай

Румен Радев: България подкрепя Македония, двете държави са задължени да нямат неприятелски действия една към друга

"Смея да настоявам, че България е страната, която най-силно поддържа евро-атлантическата вероятност на Република Македония. Така че ние одобряваме резултатите от договарянията сред Гърция и Македония най-много и доколкото те отстраняват значими спънки по пътя на този интеграционен развой. "

Това съобщи президентът на Република България Румен Радев на взаимна конференция с македонския си сътрудник Георге Иванов.

"Но би трябвало да е ясно, че главният залог за нашата поддръжка е прецизното съблюдаване на политическата декларация от 1999 и най-много член. 11 от Договора за добросъседство от 2017, който задължава двете страни да нямат вражески дейности една към друга ", акцентира президентът.

Относно компромисния вид Северна Македония, признат от държавните управления на Македония и Гърция, Радев посочи, че "досега нито едно българско държавно управление не формулира съответни условия и искания към името ".

"В резултат на това този проблем не участва нито в политическата декларация сред Република Македония и България от 1999 година, нито в Договора за другарство и добросъседство от 2017 година ", продължи той.

"Същевременно Република Македония, за която се предлага да одобри името Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са исторически обременености, които ни задължават да бъдем доста деликатни в тази обстановка. И да следим освен изхода на договарянията сред Република Македония и Гърция, само че и най-много осъществяването на договорните задължения в нашите съглашения, които да одобряват необратим темперамент ", акцентира Румен Радев.

„ България е мощно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка и от скъсването на разговора сред институциите в един подобен сериозен миг. Призовах президента да не бъде единствено участник, само че да бъде и лидер в този разговор, тъй като това е значимо изискване за реализиране на оповестените стратегически цели за Македония, а точно участие в Европейски Съюз и в НАТО”, сподели президентът Румен Радев по време на конференция с неговия сътрудник Георге Иванов.

Радев добави, че това е значим проблем, който визира освен ползите на Македония и Гърция, само че и тези на други страни.

„ България е страната, която най-силно поддържа евроатлантическата и европейската вероятност на Македония. Ние одобряваме резултатите от договарянията най-много тъй като отстраняват всички значими спънки по пътя на този интеграционен процес”, сподели още Радев.

Георге Иванов от своя страна прикани за здрав разсъдък при договарянията сред Македония и Гърция.

По думите му до през вчерашния ден македонският президент не е видял контракта за името.

„ Вярвам и се надявам, че ще има разсъдък и ще се реализира взаимно решение, а не ултиматум за Македония”, разяснява Иванов. Той добави, че би трябвало да се осъзнае сериозността на обстановката, с цел да могат институциите да реагират вярно.

„ Той е министър председател на страна, която ръководи Европейски Съюз, и непрекъснато приказва за разговор. Но с този негов жест той заема страна и не осъществя главната цел на председателството си”, разяснява и Георге Иванов.

Припомняме, че по-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов отхвърли и забрани на Екатерина Захариева също да се среща с македонския президент.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР