Сметната палата ще подаде сигнал до Национална агенция по приходите

...
Сметната палата ще подаде сигнал до Национална агенция по приходите
Коментари Харесай

Сметната палата сезира НАП и ДАНС да разслведват Лозан Панов

Сметната палата ще подаде сигнал до Национална организация по приходите и Държавна организация „ Национална сигурност " да проверяват ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това разгласи пред „ Канал 3 " ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков, а повода за действието на институцията е ще е неподадената имуществена декларация от шефа на Върховен касационен съд в законовия срощ до 30 април.

Цветан Цветков изясни, че като член на Висшия правосъден съвет ръководителят на Върховен касационен съд е длъжен да заявява имуществото и приходите си. Това са създали всички останали членове на съвета.

Припомняме, че шефът на висшите съдии даже разгласи в нарочна декларация, а по-късно и пред медиите, че по закон не би трябвало да го прави.

„ Господин Лозан Панов в качеството си на член на Висшия правосъден съвет е измежду категорията лица, които са задължени да подадат годишни имуществени заявления пред Сметната палата. Това той е следвало да направи до 30 април тази година. Тъй като той не е подал такава декларация, той е направил нарушаване на Закона за гласност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Няма да му вършим проверка. Законът е планувал налагане на санкция при положение, че не се подаде такава годишна имуществена декларация и друго което ни задължава закона е да уведомим шефовете на Национална агенция за приходите и ДАНС.

Цветков прикани ръководителя на Върховен касационен съд въпреки всичко да подаде своята декларация за имущество и приходи и по този метод да съблюдава българското законодателство.

" Г-н Лозан Панов има опция да подаде годишна имуществена декларация пред Сметната палата и е желателно да го направи и е в негов интерес. Въпреки, че ще бъде глобен, защото по този начин или другояче той не е спазил наложителния период по закона. Но въпреки всичко задачата на Закона за гласност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности е бистрота. Повече бистрота върху имуществото и приходите на тези лица. Така че моят съвет е Лозан Панов да подаде декларация пред обществения указател на Сметната палата и ние ще я оповестим незабавно ", разяснява още Цветков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР