Сметната палата публикува одитен доклад, в който уличава АПИ в

...
Сметната палата публикува одитен доклад, в който уличава АПИ в
Коментари Харесай

АПИ е възложила поддръжката на тол системата за 118 млн. лв. в нарушение на закона

Сметната палата разгласява одитен отчет, в който уличава АПИ в серия от съществени нарушавания при възлагането на действия, свързани с тол системата.

Поддръжката на системата, която е оценена на близо 118 млн. лева, е предоставена на " Капш трафик солюшънс " ДЗЗД по процедура " договаряне без авансово съобщение ", само че това е станало в нарушаване на закона съгласно Сметната палата.

Договорът е подписан в края на декември 2020 година и е за период от 5 години.

Одитът демонстрира, че не са открити справедливи механически аргументи, които да са наложили възлагането на поддръжката върху компанията, построила самата система.

" Тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на възложителя са предадени изходният програмен код и техническата документи. Това не потвърждава липса на конкуренция на избрания реализатор, дължаща се на механически аргументи и дава съображение за образуване на оценка за незаконност на избора на процедура на посоченото правно съображение. Не може да бъде открито с задоволителна степен на сигурност методът на пресмятане на прогнозната стойност 117 900 хиляди лв. без Данък добавена стойност на публичната поръчка, както и определянето на прогнозните единични цени и количества действия ", се споделя в информацията на Сметната палата.

В отчета се показва, че техническата спецификация по контракта не е била оповестена обществено (в нарушаване на закона) и не е предоставена и на одитния екип. Тя е стигнала до Сметната палата едвам след изпращането на искане от ръководителя на институцията до АПИ. Липсата на обществено налично копие на кода и документите в действителност се оказва единствената причина, заради която АПИ взема решение, че няма конкуренция и избира изпълнителя без спортна процедура.

Нито една от тестваните от Сметната палата процедури за тол системата не е била включена в план-графика на публичните поръчки на АПИ за съответната година, а с тях се ангажира забележителен финансов запас на възложителя. Това се отнася и за посочената нагоре процедура „ договаряне без съобщение “, при която в нарушаване на Закон за обществените поръчки и е подписан значителен по стойност контракт.

Одитът е посочил още, че " прилаганите контролни действия при възлагането на публичните поръчки са неефективни и не са предотвратили откритите несъответствия и нарушавания " по отношение на построяването и поддръжката на тол системата.

Докладът в частта му за откритите нарушавания на процедурите в региона на публичните поръчки се изпраща на изпълнителния шеф на Агенцията по публични поръчки, а в частта за нарушаванията на Правилника за използване на Закона за публичните поръчки - на шефа на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Одитният отчет е изпратен и на ръководителя на УС на АПИ и министъра на районното развиване и благоустройството.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР